Читај ми!

Против здравља и против закона

Све је више оних који желе да продају неке органе и тако реше животне проблеме. Један од њих је и Мурсел Бакић из Тутина, који је без посла и новца за школовање деце. Нуђење и трговина органима и комерцијална трансплантација законом забрањени, упозорава Министарство здравља.

Због тешке економске ситуације, све је више оних који желе да продају неке органе и тако реше животне проблеме. Из Министарства здравља поново упозоравају да су нуђење органа, трговина њима и комерцијална трансплантација - законом забрањени, као и да је угрожено здравље оних који на тај начин дају и примају орган.

Невоље породице Бакић из Тутина почеле су 1995. године када су Мурсел и Вера Бакић, тада запослени у Текстилном комбинату "Рашка", остали без посла. Немају пензију, ни здравствено осигурање. Три ћерке и син завршили су средњу школу са одличним успехом. Пара за даље школовање нема, али ни посла.

Мурсел Бакић каже да је радио све и свашта да би издржавао децу, али да су он и супруга Вера оболели. Каже да има судско решење о дугу од преко четири милиона динара, које не могу да наплате, а на принудном одмору су већ 17 година.

"Зато сам се одлучио на драстични потез, мада знам да је то законом забрањено", каже Бакић.  

Иако је забрањено, и у медијима су честе репортаже којима се грађани индиректно подстичу на продају органа.

"То генерално пружа јако лошу слику везано за све ово што радимо и мислим да је главни проблем необавештеност људи. Они нису свесни тога да је то противзаконито", каже Јелена Алавања из Удружења родитеља трансплантиране и деце на дијализи.

Директорка Управе за биомедицину др Даница Михаиловић  каже да не само да се продаја органа санкционише, већ и свако нуђење, односно појава оглашавања, са или без надокнаде.

"Апелујем на све медије, а ових дана ћемо послати допис, да не дају простор таквим текстовима", рекла је др Михаиловић.

У Управи за биомедицину тврде да ни у једној државној здравственој установи никада није, нити би могла да буде урађена илегална трансплантација. У том поступку учествује више од 50 људи, па би се то кад-тад сазнало. До сада није забележен ниједан случај препродаје органа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво