Читај ми!

Би-Би-Си као узор

Рад за грађане, а не за акционаре, принцип је по којем се јавни медијски сервиси разликују од комерцијалних медија, кажу у Европској радиодифузној унији. Британски Би-Би-Си био и остао узор европским јавним сервисима. Од 1. јануара следеће године и Русија добија јавни телевизијски канал.

Основне вредности јавних сервиса назначене су у декларацији Генералне скупштине Европске радиодифузне уније, усвојеној прошле недеље у Стразбуру. "Декларација представља све оно по чему се јавни медијски сервиси разликују од комерцијалних медија: рад за грађане, а не акционаре", кажу у Европској радиодифузној унији. Великој европској породици јавних медијских сервиса од 1. јануара следеће године придружиће се и јавни телевизијски канал Русије.

Када је пре осамдесет година у Великој Британији осниван Би-Би-Си, први генерални директор Џон Рит одмах је одредио улогу јавног медија у друштву.

"Користити тако велико научно достигнуће само за намену и посао какав је забава, било би скрнављење његове снаге и увреда за достојанство и интелигенцију јавности", рекао је тада Рит. Би-Би-Си је, као такав, постао узор јавним сервисима у Европи и свету.

Расел Писгуд са британског јавног сервиса каже да се модел Би-Би-Сија не може једноставно пренети и пресадити негде другде, јер је осмишљен за једну одређену земљу.

"Али, људи јесу много научили од Би-Би-Сија, како из добрих, тако и из лоших искустава. Да нема јавних сервиса, нестао би сваки програм који није комерцијалан: озбиљни документарни филмови, неки веома скупи делови информативног програма, програми за националне мањине, експериментални и слични програми", наводи Писгуд.

Би-Би-Си има буџет од око пет милијарди евра, чији је извор највећим делом годишња претплата од око 180 евра, коју су законом обавезни да плаћају сви који имају телевизијске пријемнике.

Неке делове програма, међутим, финансира британска влада. Европски јавни медијски сервиси углавном се финансирају од телевизијске претплате, али и од комерцијалног програма, односно реклама.

Италијански РАИ половину буџета од око три милијарде евра обезбеђује од годишње претплате од око 100 евра, а половину од реклама. Немци плаћају месечну претплату од око 18 евра за два јавна сервиса, АРД и ЗДФ.

Говорећи о Би-Би-Сију, Расел Писгуд каже да они који не плаћају претплату могу бити судски кажњени, али додаје да већина заиста жели да је плаћа, јер је услуга Би-Би-Сија добра.

"Такав систем финансирања осмишљен је да би успоставио заштитни зид између Би-Би-Сија и владе, јер новац долази од појединаца. Политичари умеју да критикују Би-Би-Си. На пример, премијер Дејвид Камерон недавно је критиковао извештавање о економији, јер сматра да је превише усредсређено на мере штедње. Претходна влада сукобила се са Би-Би-Сијем због извештавања о ирачком рату. Али нико од њих не би волео да Би-Би-Си нестане", истиче Писгуд.

Европска радиодифузна унија објавила је декларацију о основним вредностима које уједињују јавне сервисе у јачању друштва.

Уз универзалност и разноврсност, то су и независност – да буду ствараоци програма којима се верује, независни од политичког и комерцијалног утицаја, изузетност – да раде са интегритетом и професионализмом, одговорност – да се подвргну провери јавности, да објаве и исправе грешке и ангажују се у значајним дебатама.

Осим основних вредности, европским јавним сервисима заједничко је и то да прозводе најпопуларније програме са великом гледаношћу, па Би-Би-Си и РАИ имају гледаност од око 40 одсто.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво