Читај ми!

На реактору је било пропуста

Током инцидента у Нуклеарним објектима Србије 19. априла нико није био озрачен, али је било кршења протокола, утврдила Независна комисија Министарства просвете и науке. Питање безбедности у НОС-у и даље није адекватно решено.

Министарство просвете и науке закључило је случај поводом инцидента у Нуклераним објектима Србије (НОС) који се догодио 19. априла и утврдило је да у раду било пропуста.

На основу истраге независне комисије и стручних мишљења, констатовано је да приликом експеримета на реактору нико није озрачен, али је прекршена процедура тог посла. Неки од запослених и даље траже одговорност руковоства предузећа.

На постојеће проблеме заштите у Нуклеарним објектима Србије (НОС) указао је државни секретар у Министарству просвете и науке Радивоје Митровић.

"Ако неко треба да одговара, одговараће. Први су на потезу руководиоци НОС-а. Правни тим министарства пажљиво проучава овај случај са Министарством за заштиту животне средине. Важно је да проблем који смо захваљујући добрим делом и медијима уочен, није гурнут под тепих, већ се активно решава", истиче Митровић.

Приликом рада на реактору у нуклеарним објектима није било несреће, али је постојао инцидент пише у закључку истражне комисије.

"Инцидент на међународној скали од 0 до 7 класификован је са нумеричком цифром један, у оквиру којих има неколико поткатегорија. Једна од њих је аномалија, дакле тај догађај је окарактерисан као да није било прекомерног зрачења учесника у овом догађају", објашњава Митровић.

"Формирана комисија, међутим, сматра да нису поштоване све процедуре на одговарајући начин. Због тога је од руководства НОС-а тражено да анализира цео догађај и предузме евентуалне мере, зарад сигурности НОС-а у будућим експериментима", каже Митровић.

Буџет предвиђен за 2012. годину не предвиђа новац за рад НОС-а. Питање је да ли ће ови објекти бити затворени или наставити са радом.

"Предузеће свакако неће бити затворено. Да ли ће бити реорганизовано и проблем нуклеарне сигурности бити решен на други начин, то је друго питање. Али, његово функционисање за сада није угрожено. Средства која су добијана за транспорт искоришћеног и неискоришћеног нуклеарног отпада још постоје", тврди Митровић.

"Средства која недостају за функционисање НОС-а у овој години, могу да се прибаве ребалансом буџета или текућих буџетских резерви", каже државни секретар Министарства просвете.

У надлежном Министарству просвете и науке нема инспектора за овакве случајеве, а када ће и да ли ће бити отворено, не зна се.

"Влада Републике Србије је није одобрила захтев за отварањем тог радног места, јер средстава у буџету за проширивање администрације нема, па је пронађена алтернатива. То значи да једном од запослених у надлежност ставимо и праћење и мониторинг рада овог јавног предузећа док се то питање не реши на други начин", закључио је Митровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво