Читај ми!

Србији неће бити укинут безвизни режим

Извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић изјавио да верује да Србији неће бити укинут безвизни режим који има са чланицама ЕУ и додао да тренд оних који траже политички азил у Унији опада.

Србији неће бити укинут безвизни режим који има са чланицама Европске уније, рекао извршни директор Групе 484 Владимир Петронијевић и додао да тренд оних који траже политички азил у Унији опада.

Гостујући у Дневнику РТС, Петронијевић је додао да се Србија и даље налази на високом петом месту по броју тражења политичких азила.

Према његовом мишљењу, Србији није место у категорији земаља, попут Русије, Авганистана, Ирака и Сомалије, из којих одлази велики број азиланата, али од оног момента када су визе укинуте живимо са чињеницом да сваког тренутка можемо изгубити безвизни режим.

"Број оних који су тражили азил у земљама ЕУ из Србије се 2011. године смањио у односу на 2010. годину... Верујем да до укидања безвизног режима неће доћи и то је нешто што је наша земља успела да оствари у процесу европских интеграција", рекао је Петронијевић.

У новембру, како је додао, Европски парламент треба да усвоју регулативу која ће омогућити земљама чланицама ЕУ да захтевају одређеној земљи суспензију безвизног режима.

Он је додао да ће у Србији увек постојати константна опасност од укидања безвизног режима.

Како је објаснио, дебата о тој регулативи у Унији отворена је када је уочено да велики број азиланата долази из северне Африке и тражи уточисте и пребивалиште у земљама у ЕУ.

"Овде је реч да се у потпуности ревидира начин управљања шенгенским простором.. Неке земље чланице желе више овлашћења и дискреције да у случају већег прилива миграната уреде унутрашње контроле између земаља чланица", додао је Петронијевић.

Према његовим речима, до суспензије може доћи уколико постоји нагло повећање више од 50 одсто оних који тражи захтеве за азил, ако постоји више од 50 одсто оних који јесу прекорачили дозвољени боравак у земљама ЕУ или исто толико процената захтева за повратак, односно реадмисију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво