Читај ми!

Реакције на забрану "Образа"

Одлука Уставног суда да забрани деловање ултрадесничарске организације "Образ" изазвала у јавности позитивне реакције.

Републичко јавно тужилаштво поздравило је одлуку Уставног суда Србије о забрани организације "Образ", оцењујући да ће допринети сузбијању насиља и нетолеранције, коју је пропагирала та организација.

"Оваква одлука шаље веома снажну поруку да је заштита људских права и грађанских слобода у Републици Србији неприкосновена", рекао је портпарол тужилаштва Томо Зорић за Танјуг.

Заштитник грађана Саша Јанковић сматра да је забрана клерофашистичке организације "Образ" била "нужна", али је упозорио да њоме неће бити решен проблем екстремизма у друштву већ да се морају побољшати услови живота и образовања.

Јанковић је рекао да забрана "Образа" ствара услове за сузбијање екстремизма, али да се мора више урадити у погледу образовања, као и побољшавања услова живота ради решења тог проблема.

"Не треба мислити да је том забраном решен проблем екстремизма. Потребне су интензивније мере у области културе, образовања, спорта, али и економије. У противном екстремизам ће се повећавати", упозорио је заштитник грађана.

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да је забрана "Образа" још једна добра вест за Србију, али остаје нејасно зашто је требало чекати шест и по година да до тога и дође.

ЛСВ подсећа да је покрајински парламент још 20. децембра 2005. године званично затражио забрану "Образа", као и онемогућавање деловања осталих неформалних екстремистичких група.

Сада, након забране, очекујемо и конкретне мере, попут тога да чланство у "Образу" или настављање њихових идеја буде кривично дело, како би се та организација и коначно угасила, истиче се у саопштењу ЛСВ-а.

ЈУКОМ: Држава против насиља

Директор Комитета правника за људска права ЈУКОМ Милан Антонијевић оценио је да је одлука Уставног суда Србије да забрани "Образ" позитиван корак.

Антонијевић је за Радио Слободна Европа рекао да је добро да се сада када постоји пораст насиља шаље порука да држава неће толерисати оне који промовишу насиље и против којих су покренути озбиљни поступци.

Независни полицијски синдикат Србије сматра да је забрана добар потез, али је упозорио да то није довољно за повећање безбедности у Србији.

У саопштењу тог синдиката каже се да су и даље на слободи чланови "Образа" који су учествовали у бројним нередима и да њих ништа не спречава да наставе то да раде.

Ове особе ништа не спречава да наставе са угрожавањем безбедносне ситуације у земљи и буду потенцијални учесници нових немира мотивисаних мржњом као што су организовани нереди у Београду поводом одржавања Параде поноса, 10. октобра 2010. када су теже и лакше повређена 124 полицајца", истиче се у саопштењу.

Геј стрејт алијанса поздравила је одлуку Уставног суда Србије да забрани деловање "Образa" и истакла да та одлука може бити "прекретница" за даљу борбу против насиља и дискриминације.

ГСА је у саопштењу оценила да забране рада десничарских организација неће бити довољне за решавање проблема "екстремизма и свеприсутног насиља", уколико држава не настави са системским мерама сузбијања и превенције насиља и дискриминације.

Алијанса је изразила очекивање да ће Уставни суд и друге поступке за забрану рада сличних организација и група окончати идентичним одлукама у што краћем року.

И организација "Парада поноса Београд" поздравила је одлуку Уставног суда Србије да забрани "Образ" и позвала државне органе да, поред одбијања регистрације сличних удружења, кажњавају акте насиља и дискриминације које чине припадници тих група.

Одлуку о забрани деловања рада "Образа" Уставни суд је донео на захтев републичког јавног тужиоца који је још 25. септембра 2009. године тражио да се забрани та организација због деловања усмереног на насилно рушење уставног поретка, кршење зајемчених људских и мањинских права или изазивање расне, националне и верске мржње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво