Читај ми!

Истрага у Винчи

Комисија Министарства науке проверава да ли је током активности на реактору у Винчи било пропуста. Извештај до 18. маја. Управа Винче тврди да инцидента није било. Иштван Бикит из Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења каже да је највећи проблем што је инспекција у склопу Министарства.

Председник Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Иштван Бикит очекује да ће за неколико дана комисија, коју је формирало Министарство просвете и науке, обавити контролу и саставити извештај у којем ће бити наведено шта се заправо десило у Нуклеарним објектима 19. априла.

"Процедуре су врло јасно дефинисане. Међународна Агенција за атомску енергију има низ упутстава како се поједине операције раде. Они имају своје инспекције које улазе у земље чланице и дају упуства, савете", истакао Бикит.

Према његовим речима лиценце за све операције у нуклеарним објектима дају надлежне агенције, попут Агенције за нуклеарну безбедност или Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења.

"Земље које имају нуклеарке најчешће имају по две Агенције. Једна се бави нуклеарном безбедношћу, једна заштитом од зрачења. Пошто ми немамо нуклеарку сматрали смо да је рационалније да имамо једну агенцију за обављање такве делатности", истиче Бикит.

Наши прописи су, према његовим речима, углавном усклађени са међународним, али је највећи проблем што у прописима наша Агенција нема инспекцију унутар себе, већ то обавља Министарство.

"Мислим да ће следећи корак у изменама Закона о заштити од зрачења и нуклеарне безбедности ићи у том правцу да се инспекције прикључе Агенцији, која би онда била много оперативнија. Могла би једноставније да реши овакве проблеме, а не само да даје лиценце и да нема моћ за надзирање како се те лиценце спроводе" објашњава Бикит.

Што се затвореног нуклеарног реактора тиче, Бикит каже да је његова опасност знатно редукована пошто су горивни елементи однети у Русију.

"Ми у Винчи немамо много јаких извора зрачења. Оно што имате у Винчи су извори зрачења који су убирани док је реактор радио пре 30 година и евиденција је доста слаба. Треба све то средити", истиче Бикит.

Према његовим речима у Винчи постоји нов Хангар 3 који је савремен, па треба направити процедуре да се сви извори зрачења који се тамо налазе безбедно и складиште. "Тиме ће свака могућност од несреће бити искључена", закључује Бикит.

Комисија од данас проверава степен озрачености петоро запослених у предузећу "Нуклеарни објекти Србије" (НОС) током експеримента од 19. априла, и извештај ће бити познат најкасније до 18. маја.

Како је Танјугу рекао државни секретар Министарства просвете и науке Радивоје Митровић, министарство ће "правовремено и целовито" информисати јавност, чим добије извештај комисије, у чијем је саставу пет чланова.

"Записи на уређајима су трајни", рекао је Танјугу државни секретар Министарства просвете и науке Радивоје Митровић и објаснио да ће комисија проверити све, пре свега да ли је доза озрачеснти запослених била превелика.

"Комисија има задатак и да провери да ли су испоштоване процедуре, и ако нису ко је затајио", рекао је Митровић и навео да ће ако се утврде пропусти, уследити санкције.

"У НОС-у 19. априла није било никаквих инцидената нити опасности по запослене", изјавио је данас вршилац дужности директора Јагош Раичевић.

"Није било никаквог акцидента нити инцидента на нуклеарном реактору РА у Винчи, као ни директне опасности по запослене и њихово ближе или даље окружење", рекао је Раичевић новинарима.

Према његовим речима, кривичне пријаве поднете су против неколико људи из највишег руководства због лошег пословања у претходном периоду. "То такође може бити узрок тензији која се ствара", додаје Раичевић.

Председник Управног одбора НОС-а Уранија Козмидис Лубурић рекла је да постоји "велики неред" за збрињавање нуклеарног отпада и да некима такво стање одговара.

"Циљ је да се уведе ред у складиштење нуклеарног отпада који је опаснији од других и изгледа да некоме такво стање одговара", навела је Уранија Козмидис Лубурић.

Навела је да у НОС-у постоје "унутрашњи непријатељи који саботирају фирму".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво