Читај ми!

Пошта жртвама бомбардовања

Полагањем венаца на спомен обележја одата пошта жртвама бомбардовања 1999. године. Парастос служен у цркви Светог Марка у Београду. Председник Тадић поручио да је бомбардовање било злочин против једне земље и народа. Ђилас одао пошту погинулим радницима РТС-а.

У знак сећања на страдале током 78 дана бомбардовања, грађани и представници власти широм земље одали пошту страдалима.

На тринаесту годишњицу НАТО бомбардовања, председник Србије Борис Тадић поручио је да је напад НАТО на СР Југославију био злочин против једне земље и народа, и да је, чувајући сећање на невино пострадале, потребно учинити све како Србија у будућности не би поново била увучена у неки рат.

"Наша је земља превише била уроњена у ратове у читавом 20. веку и све што чинимо у будућности треба да буде саздано на тај начин да више никада не будемо укључени у било какав рат, чувајући изнад свега људске животе и нашу земљу, рекао је Тадић после полагања венаца на споменик погинулима у нападу на Алексинац.

Србија ће, како је истакао, годишњицу почетка ваздушних удара НАТО увек обележавати сећајући се пострадалих, али и исказујући веру да се држава Србија може поставимо на ноге.

На жалост, не можемо да вратимо погинуле, али сећањем можемо да продужимо на неки начин њихово постојање међу нама, рекао је Тадић, и подсетио да је у Србији много места попут Алексинца, у којима су цивили гинули под НАТО бомбама.

Тај рат је био злочин против наше земље и нашег народа, и томе немам шта да додам, нагласио је Тадић, цитирајући стих поеме прочитане у оквиру комеморативног програма, да се рат водио од Милице до Грделице.

Поред Тадића, венце су у Алексинцу положили министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић

Комеморацији је присуствовао велики број грађана Алексинца, као и Војске Србије, гарде и кадета Војне академије.

Пошта погинулим радницима РТС-а

Градоначелник Београда Драган Ђилас положио је цвеће и упалио свеће на споменик погинулим радницима РТС-а, уз поруку да се породицама настрадалих и јавности дугује истина о томе ко је наредио да они остану у згради РТС-а.

Полагањем цвећа и паљењем свећа, пошту су одали и директор РТС-а Александар Тијанић, њихове породице, као и амбасадор Русије у Србији Александар Конузин.

"Сви ми породицама настрадалих и јавности дугујемо да урадимо све да се истина открије до краја и да се, као што знамо ко је бомбардовао, сазна ко је наредио да ови људи остану овде и на неки начин буду жртве", рекао је Ђилас код Споменика "Зашто" у Абердаревој улици.

Ђилас је, уз напомену да је у бомбардовању Србије страдало неколико хиљада људи, рекао да је бомбардовање зграде РТС догађај о коме се ни дан данас не знају потпуни подаци и како се то десило.

"Знамо ко је бомбардовао, али ни дан данас не знамо одговорне за то што су ови људи, чија имена видите и године у којима су погинули, били у овој згради и што су страдали", истакао је градоначелник Београда.

У Београду је данас, на Савском тргу откривен Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године.

У бази Специјалне антитерористичке јединице у Батајници одата је пошта погинулим полицајцима. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, том приликом, је рекао да је циљ бомбардовања било стварање независне државе Косово, и да је то подсећање данас посебно важно, када се и на примеру Косова и Србије урушава међународни правни поредак и даје подршке онима који покушавају да направе квази државу на крви других.

У знак сећања на све жртве НАТО бомбардовања, министар унутрашњих послова Ивица Дачић и председник Скупштине града Београда Александар Антић положили су венце на спомен обележје Гласник, погинулим заставницима Војске Србије Владимиру Вујовићу и Властимиру Лазаревићу, на Стражевици.

Представници Града Београда положили су венце на гроб Милице Ракић, трогодишње девојчице страдале у свом дому током бомбардовања, и на спомен-обележје код КБЦ "Драгиша Мишовић". На гроб Милице Ракић у Батајници, венце је положила и делегација Српске напредне странке.

Годишњица бомбардовања обележена је и у Новом Саду где су градоначелник и представници Војске и Субнора положили венце на спомен-обележје у касарни Југовићево.

Полагањем венаца одата је пошта жртвама бомбардовања и у Нишу, где је за 78 дана погинуло 56 људи, а више од 200 рањено.

Ниједна жртва није заборављена

Полагањем цвећа на споменике жртвама НАТО бомбардовања у општинама на северу Косова обележен 24. март и тринаеста годишњица бомбардовања.

Са скупова одржаних у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку упућена је порука да Срби нису заборавили ниједну жртву бомбардовања.

На Тргу браће Милић, у близини моста на Ибру који Косовску Митровицу дели на јужни и северни део, председник Одбора за Косову и Метохију у Скупштини Србије Љубомир Краговић подсетио је на биланс бомбардовања и нагласио да се "НАТО агресија наставили и после агресије".

"Убили су више од хиљаду Срба на Косову, киднаповано је исто толико неалбанаца и после 13 година не знамо где је више од 600 несталих и киднапованих", рекао је Краговић.

У Звечану је поводом 24. марта одржана седница Скупштине општине.  Обележавање тог датума у срединама на северу Косова почела је оглашавањем сирена за ваздушну опасност.

И у Грачаници је парастосом, паљењем свећа и полагањем венца одата пошта настрадалима у  бомбардовању. Парастос је епископ рашко-призренски Теодосије који је у беседи указао да након завршетка бомбардовања, јуна 1999. године, за Србе на Косову и Метохији није уследио мир већ нова страдања.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво