Читај ми!

Сећање на жртве холокауста

Полагањем венаца обележен међународни Дан сећања на жртве холокауста. Историја нацистичких злочина не може и не сме да се ревидира и да се обнови идеологија расизма и шовинизма, јер је Србија отворено и демократско друштво, рекао председник Србије Борис Тадић.

Међународни дан сећања на жртве холокауста обележен је полагањем венаца код споменика жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Председник Србије Борис Тадић рекао је да не може и не сме да се ревидира историја нацистичких злочина и да се обнови идеологија расизма и шовинизма, јер је Србија отворено и демократско друштво које стреми чланству у европској заједници народа.

"У Србији нема места за оне који су починили злочине против човечности, против људи и злочине попут оних у Треблинки, Аушвицу, Јасеновцу, Новом Саду, на Сајмишту и у Јајинцима", рекао је Тадић.

Председник Тадић упозорио је на покушаје ревизије историје и настојања да се забораве трагична искушења холокауста и обнављања идеологије расизма, шовинизма и етничког, верског и другог фанатизма.

"Србија ће учинити све да заштити историјске споменике и обнови меморијалне просторе холокауста. То ће нас увести у ред земаља које препознају морал, поуку историјске одговорности и културу памћења жртава", рекао је председник Србије.

Тадић је истакао да се у образовном систему Србије озбиљно ради на развоју програма образовања о холокаусту. Он је позвао грађане да буду уз суграђане "чије памћење остаје живо, који настоје да из прошлости сачувају искуство рашчовечења" како би у садашњости препознали оно што ће их учинити људским и њихову будућност спокојном.

Председник Србије је истакао да нико никада не би смео да прихвати да се други поништавају зато што су другачији.

На централној државној манифестацији поред председника Србије у име Владе венац је положио министар културе информисања информационог друштва Предраг Марковић.

Министар културе поручио је да држава са својим инситуцијама чини све да покаже шта се догодило од 1941. до 1945. године како се холокауст никада, нигде и ником не би поновио.

Почаст жртвама полагањем венаца одали су и представници Града Београда, Амбасаде Израела и Чешке, као и представници СУБНОР-а.

Церемонији је присуствовао и председавајући међудржавне радне групе за међународну сарадњу у области образовања сећања и истраживања холокауста холандски дипломата Карел де Бер.

У Музеју историје Југославије поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста, под покровитељством Владе Србије и УНЕСКО-а, отворена је изложба "Холокауст у Србији 1941-1945".

Градоначелник Београда Драган Ђилас рекао је да је обавеза Града и Владе Србије да ураде све како би у наредних неколико година био изграђен меморијални центар за жртве холокауста на Старом сајмишту.

"Наша је обавеза да урадимо све како бисмо добили центар на Старом сајмишту, како би се сви стално сећали невиних жртава које су убијане само зато што су били друге вере", рекао је Ђилас на отварању изложбе.

Дан сећања на жртве холокауста обележен је и у Немачкој, а у Бундестагу одржано је ванредно заседање.

Уочи Дана сећања на жртве холокауста, директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф поручио је да је на данашњи дан потребно да се сетимо не само жртава већ и починилаца злочина и позвао на брзо окончање случајева који су у току.

Дан сећања на жртве холокауста установљен је резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација 2005. године. На тај дан је 1945. године ослобођен Аушвиц, најозлоглашенији логор смрти у Другом светском рату.

"Важно је да се на овај дан сетимо не само жртава већ и оних који су починили злочине. Такође, веома је важно разумети да се неки од тих људи још увек могу извести пред лице правде. Зато позивамо све владе и земље где ти људи живе и где се то може учинити да се случајеви убрзају како би правда била задовољена," изјавио је Зуроф Танјугу.

У Србији тренутно нема активних случајева, подсетио је Зуроф, будући да су сви осумњичени које је наша земља покушавала у протеклом периоду да изведе пред лице правде, попут Петера Егнера, Миливоја Ашнера и Шандора Кепира, умрли прошле године.

Власти сада треба да се усредсреде на успостављање Меморијалног центра на месту логора на Старом сајмишту, оценио је Зуроф, напомињући да тај процес у застоју због "многих бирократских и других разлога".

Нацисти и њихови савезници побили су у Другом светском рату између 11 милиона људи, од тога око 5,8 милиона Јевреја. У логорима смрти и другим стратиштима бивше Југославије побијено око 600.000 Срба, 80.000 Рома и 63.000 Јевреја.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво