Читај ми!

Празне куће Сијаринске Бање

У потрази за бољим животом, мештани Сијаринске Бање, Срби и Албанци, исељавали су се у различито време. У Бањи и околним селима празно је око стотину, углавном албанских кућа са имањем.

Мештани Сијаринске Бање, малог туристичког места на око 50 километара од Лесковца ка Космету, родни крај напуштају већ 30 година. Становници Бање и околних села, Срби и Албанци, исељавали су се у различито време, али углавном из истих разлога - у потрази за бољим животом.

У Бањи и околним селима празно је око стотину, углавном албанских кућа са имањем. Док су некада овде куповали српске куће, Албанци би их данас вероватно радо продали.

"У селима од Сијарине, преко Лопашнице, па до Бувца, куће су ненастањене, једва да је остао који члан породице, сви су отишли. Куће су празне, али нема пљачки, нема крађа, нема проблема", каже Агим Османовић.

Ариф Пајазитовић каже да су се вратили пре пет година и да немају никакве проблеме са комшијама.

"Једина сметња нам је велика незапосленост и то је разлог сељења Албанаца на Косово или на запад", каже Пајазитовић.

Са онима који су остали, али и ретким Албанцима који су се вратили, комшије Срби, кажу да су у пријатељским односима. Мештанка Валентина Антић каже да се свакодневно дружи са комшиницом Албанком, која као и она има малу децу.

Породице које желе да се врате имају подршку локалних власти, иако је тешко организовати живот у селима која су скоро потпуно напуштена.

"Ако говоримо о тренутном расељавању становништва одавде, мислим да је то јако мало јер више нема ко да се сели. Они који су остали овде, некако се саналазе, већ су се снашли, они који су отишли такође су се снашли тамо где су отишли. Повратка има врло мало, мало има заинтересованих", каже Драган Денић из Месне заједнице Сијаринска бања.

Иако је у Сијаринској Бањи, последњих година, доста урађено на побољшању инфраструктуре, повратак становништва чини се још веома далеким.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво