Преминуо Милан Булајић

Оснивач и председник Фонда за истраживање геноцида и дугогодишњи директор Музеја жртава геноцида у Београду Милан Булајић преминуо је на Војномедицинској академији.

На Војномедицинској академији преминуо је председник Фонда за истраживање геноцида и дугогодишњи директор Музеја жртава геноцида у Београду др Милан Булајић (81), саопштио је  Управни одбор Фонда за истраживање геноцида.

Булајић је читав радни и животни век посветио је истраживању и проучавању проблема геноцида са домаћег и међународног аспекта, настојећи да се то зло искорени и никада не понови.

Рођен је 6. септембра 1928. године у Вилусима код Никшића, био је учесник Другог светског рата, а партизанским одредима прикључио се као тринаестогодишњи дечак.

После завршетка студија на Правном факултету, завршава Новинарско-дипломатску школу 1952. године, као најбољи студент, а потом је докторирао из области међународног права и дипломатске историје.

Булајић је 38 година провео на раду у Министарству иностраних послова, а у пензију је отишао као главни правни саветник за међународне односе и био је носилац бројних домаћих и међународних признања.

Као "Amicus Curiee'' (пријатељ суда) учествовао је на суђењу Адолфу Ајхману 1961. у Јерусалиму, а потом је у својству посматрача учествовао у процесу усташким терористима због напада на војну мисију Југославије, у Берлину 1970.

Наредне године био је посматрач на суђењу убицама југословенског амбасадора у Стокхолму 1971, а као посматрач САНУ учествовао је на суђењу Андрији Артуковићу, у Загребу 1986 године.

Булајић је учествовао на бројним домаћим и међународним скуповима и аутор је 67 књига које говоре о страдањима током Другог светског рата, али и у новијем периоду.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 09. дец 2009, 10:53) - Ђорђе [нерегистровани]

Губитак за Србију

Слава му,и надам се да ће неко наставити са истраживањем злочина у Јасеновцу.

(среда, 09. дец 2009, 10:13) - anonymous [нерегистровани]

Dr. Milan Bulajic

Ja sam zgranuta vescu da je Dr. Bulajic preminuo.
Imala sam cast da se sretnem sa Dr. Bulajicem u
Californiji u vezi njegovog rada u vezi Jasenovca i dadem svoj prilog kao zrtva i pomoc u prikupljanju
podataka o zrtvama - da se ni jedna zrtva ne zaboravi.
Sto ce biti dalje sa njegovim radom? Ko nastavlja
dokumentaciju Jasenovca?
rd

(среда, 02. дец 2009, 03:09) - Tanja iz Kalifornije [нерегистровани]

Genije i pravi Srbin

Procitala sam knjigu Media Cleansing: Dirty Reporting - Journalism and Tragedy in Yugoslavia by Peter Brock i u njemu on pominje pok. Milana Bulajica i kaze da mu je bio od ogromne pomoci u razjasnjavanju situacije u Jugoslaviji. Covek je bio zgrozen kada je video slike iz Jasenovca i od tada je totalno na nasoj strani, na strani pravde i istine. Gospodine Milane neka ti je laka zemlja, slava ti i hvala.

(недеља, 29. нов 2009, 19:37) - anonymous [нерегистровани]

Slava mu i hvala

Slava mu i hvala, sa nadom da ce se naci neko da nastavi njegov rad na prikupljanju dokumentacije o zlocinima genocida nad Srbima na prostorima bivse jugoslavije.