Синдикалци незадовољни новим нацртом закона о платама

Репрезентативни синдикати јавног сектора добили су нови Нацрт закона о систему плата у јавном сектору са којим се не слажу.

Синдикалци су заказали састанак са председником Владе Александром Вучићем у суботу и очекују да нађу заједничко решење.

"И прошли пут смо добили текст закона у коме је стајало - минули рад у складу са Законом о раду, па није усвојено. Шта је гаранција да ће овог пута бити другачије? Ко то нама гарантује да ће се поступити по ономе што је написано ? Ако већ једном није - можда неће поново. И даље има доста ствари у овом закону које су спорне, са којима се синдикати не могу сагласити", рекао је Зоран Савић, председник Самосталног синдиката здравства.

На конференцији за новинаре коју су организовали централа репрезентативних синдиката СССС и грански синдикат Независност најављено је да ће они одустати од планираних синдикалних акција уколико сви њихови захвети буду испоштовани, а као упозорење за сутра су најавили штрајк од 11 до 12 сати.

Незадовољни су, како кажу, начином на који се доноси тај закон и предложеним решењима и тврде да нису уважени сви њихови захтеви.

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Драган Савић рекао је новинарима да ће штрајк упозорења сутра одржати синдикати јавног сектора, а да ће им се прикључити и други синдикати који нису чланови Независности и Савеза самосталних синдиката.

Објашњавајући шта се наводи у Нацрту закона и због чега су синдикати незадовољни, Савић је рекао да су решења која регулишу минули рад и накнаде сада одговарају синдикатима, али нису задовољни предлозима који се односе на топли оброк и регрес, као ни предлогом да основице за рад у јединицама локалне самоуправе буду различите.

Синдикати јавног сектора поручују да неће прихватити даље умањивање права запослених и да ће се залагати да се за исти рад обезбеди и иста зарада, као и да неће пристати на мања права од оних која су гарантована Законом о раду.

број коментара 0 Пошаљи коментар