Вила "Црногорка" враћена Карађорђевићима

Принцези Јелисавети и принцу Александру Карађорђевићу биће враћена вила у Ужичкој 1 у Београду, познатија као вила "Црногорка". У тој вили сада је Амбасада Црне Горе.

Агенција за реституцију потврдила је за РТС да је донела решење којим се принцези Јелисавети и принцу Александру Карађорђевићу враћа вила у Ужичкој 1 у Београду, познатија као вила "Црногорка".

Вила "Црногорка" у којој се сада налази црногорска амбасада, објекат је од 875 квадрата и у власништву је Републике Србије. Вила је краљевској породици одузета у августу 1947. године.

"Тај објекат се не налази на списку амбасада јер у том случају не би објекат могао да се врати јер су амбасаде изузете од враћања. Није предвиђен за дипломатско конзуларно представништво. Као и у свим другим земљама, стекли су се услови да се врати имовина", рекао је Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Црногорска страна каже да са Србијом разговара о сукцесији имовине бивше СФРЈ. Помиње се, кажу, и вила у Ужичкој.

"За сада званичним каналима нисмо добили информацију која се појавила у медијима. Црна Гора и Србија имају одличне билатералне односе те ћемо и ово и сва друга питања решавати у духу добре воље и најбоље дипломатске праксе", каже Гордана Јовановић из Министарства спољних послова Црне Горе.

Премијер Србије Ивица Дачић каже да се тим питањем се није бавио, сматра да оно није политичко.

"Мислим да то не треба да буде политичка воља већ законско решење", рекао је премијер.

Решење о враћању те виле постаје правоснажно за два дана. Али, када ће Карађорђевићи добити кључеве, у Агенцији за реституцију не знају. Док се то не деси, како нам је речено, принцеза Јелисавета не жели да коментарише одлуку Агенције.

Вилу "Црногорку" купила је њена мајка, принцеза Олга, почетком 1940. Желела је да, када су у Београду, кнез Павле и она бораве у њој.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2013, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

Naravno

Naravno vratiti i Milocer i imanje u Sloveniji

(уторак, 25. јун 2013, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

LAKO JE

Lako je vratiti, nego se pitam koliki su mesecni troskovi uz ovu vilu, odrzavanje itd? Ko ce da placa? Dinastija Karadjordjevica ili narod?