Читај ми!

Закон о заштити података добар

Српски закон о заштити података je добар и садржи све принципе као и закони Европске уније, сматра Лиса Сото, председница Одбора за заштиту података у америчком Министарству за државну безбедност.

Канцеларија Повереника за информације од јавног значаја у Србији придаје велику пажњу Закону о заштити података, оценила је председница Одбора за заштиту података у америчком Министарству за државну безбедност Лиса Сото.

"Српски закон је добар и садржи све принципе као и закони Европске уније", рекла је Сото у интервјуу за РТС.

Према њеним речима, закони у Европској унији у наредном периоду ће се мењати, али су институције повереника укључене у тај процес и прате промене.

"Оно што следи јесте едукација оних организација које морају да примене тај закон и разумеју његове захтеве. То су приватни сектор - компаније и јавни сектор, односно агенције, који треба да размишљају о томе како да примене Закон о заштити података", нагласила је Сото, која је учествовала у Програму реформе правосуђа и одговорне власти у Србији, који је подржао Ју-ес-ејд.

Након постављања инфраструктуре за примену закона, следећи корак је едукација људи, компанија и безбедносних служби које примењују тај закон, објаснила је Сото.

"Они пре свега морају да разумеју шта тај закон захтева, да те захтеве укључе у праксе својих организација, како би могли да га примењују", закључила је Сото.

број коментара 0 Пошаљи коментар