Читај ми!

Кфор уклонио барикаду на Брњаку

Војници Кфора јутрос уклонили барикаду код Брњака. Срби, недалеко од тог места, поставили нову барикаду, високу пет метара. Кфор у акцији користио бибер-спреј.

17.24 - Срби завршили са утврђивањем нове барикаде, која се налази неколико метара од места где је јутрос Кфор уклонио барикаду. Нова барикада од земље и дрва висока око пет метара.

16.49 - Бојим се да је Кфор у данашњој акцији прешао преко административне линије, каже Оливер Ивановић и додаје да би то "могло изазвати озбиљан дипломатски инцидент", преноси Танјуг.

16.38 - Кфор задовољан акцијом и неће уклањати нову барикаду коју су поставили Срби, јер се она налази на територији централне Србије, каже Уве Новицки.

14.54 - Кфор је око 14 часова завршио акцију уклањања барикаде која је била постављена на путу Зубин Поток – Рибариће, код административног прелаза Брњак.

14.28 - На Брњаку, ипак, коришћен бибер-спреј, пише у данашњем извештају Кфора са терена.

13.02 - Портпарол Кфора Уве Новицки тврди да војници нису користили бибер-спреј, иако очевици тврде супротно.  

9.16 - На барикади у Зупчу окупио се велики број грађана који очекују да би војници Кфора могли туда да прођу тешком механизацијом. 

Кфор је око 14 часова завршио акцију уклањања барикаде која је била постављена на путу Зубин Поток – Рибариће, код административног прелаза Брњак, који је и даље блокиран јер су Срби у близини поставили нову барикаду високу пет метара.

Нешто после 14 часова, регион Брњака надлетао је један хеликоптер Кфора. Током јутрошње акције Кфора, која је почела око осам часова, француски и немачки војници моторним тестерама уклонили су дрва, а лопатама земљу, док су Срби багером насипали нове количине земље.

Барикада је била постављена на административној линији према централној Србији иза контролног пункта Кфора, гледано из правца Митровице и Зубиног Потока.  

Мали број Срба покушао је да заштити барикаду која је била висока око два метра, али су их војници Кфора изгурали и направили живи зид, односно кордон испред барикаде.

Очевици тврде да су војници, приликом гурања са Србима који су чували барикаду, користили сузавац, што је касније потврдио и Кфор у свом извештају са терена.

Пре него што су започели акцију, војници су са барикаде уклонили српску заставу. Комплетна акција која је јутрос покренута снимана је камерама и фотоапаратима.

Кфор екипи РТС-а није дозволио пролаз на правцу од Зубиног Потока ка Брњаку.

Портпарол Кфора Уве Новицки рекао је да је данашње уклањање барикаде "било планирано и организовано данима, у тесној координацији и сарадњи са одређеним српским државним институцијама", пренео је Танјуг.

"Не могу помињати имена, али као што знате Кфор је у редовном контакту са званичним српским институцијама које се баве Косовом", рекао је Новицки.

Међутим, те наводе демантовали су шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић и министар Горан Богдановић.

"Ја кажем да то није тачно. Београд уопште није разговарао са било ким о уклањању барикада. Ми смо, као што знате, посвећени проналажењу политичког решења. Уклањање барикада није било предмет ниједног разговора", рекао је Борислав Стефановић агенцији Бета.

Горан Богдановић каже да је реч о крајње некоректној изјави портпарола Кфора.

"Ако су са неким разговарали, Новицки би требало јавно да каже ко је у питању. Овако, то је, очигледно, још један вид манипулације и покушај да се изазове раздор на релацији косовски Срби и Влада у Београду", нагласио је Богдановић.

Заменик председника Општине Зубин Поток Срђан Ђуровић рекао је да Срби са севера Косова "дубоко верују да Београд није пристао да Кфор уклони барикаде код Брњака".

Известилац за Косово Комитета за политичка питања Савета Европе Бјeрн фон Сидов уверен је да је решење за север Косова у тражењу компромиса и да је неопходно да све стране начине одређене уступке. Сидов, који је завршио вишедневну посету Косову, наглашава да наставак таквог стања није ни у чијем интересу, ни краткорочно ни дугорочно.

"Неопходан је политички договор о управљању северним делом покрајине", навео је Сидов.

Кфор је средином октобра неколико пута покушавао да деблокира путне правце према Брњаку и Јарињу. Мештани који дежурају на барикадама нису дозвољавали пролаз Кфору, али озбиљнијих сукоба није било.