Читај ми!

Српска, а не косовска баштина

Србија не негира идентитет било које нације, а исти приступ очекује и од других, рекао у Паризу председник Борис Тадић, указујући да морају бити спречени покушаји да се српска културна баштина на Космету преименује у "косовску баштину".

Председник Србије Борис Тадић позвао је Унеско да учини све како би били спречени покушаји да се неспорни споменици српске културе на Косову и Метохији учине "косовским".

Тадић је, обраћајући се у Паризу учесницима Форума лидера Генералне конференције Унеска, истакао да Србија, као мултиетничка, мултиконфесионална и демократска држава никоме не ускраћује право на идентитет, али да очекује да се и други понашају на исти начин.

Тадић је подсетио да се на Косову и Метохији налазе најсветији објекти Српске православне цркве, и да су неки од њих на Унесковој листи угрожене светске баштине.

"Србија је као држава задужена за те споменике и остаће посвећена том задатку, али рачунамо и на подршку Унеска", поручио је Тадић на форуму, на којем се ове године учесници баве питањем изградње културе мира и одрживог развоја.

Тадић је подсетио да у Југоисточној Европи културно наслеђе једног народа често прелази међународно-признате границе између држава и објаснио да управо зато Србија настоји да буде лидер у јачању прекограничне културне сарадње, чиме доприноси и процесу регионалног помирења.

Брига о малим културама

Осврћући се на тему овогодишње дискусије, Тадић је рекао да је заједнички задатак спречавање да процес глобализације избрише мале културе, и да, управо супротно томе, глобализација треба да буде искоришћена за добробит читавог човечанства, развијање разумевања и сарадње.

"Ако успемо, имаћемо свет у којем ће се све културе међусобно више поштовати. Резултат ће бити то да ће неједнакости постати мање важне, дискриминација мање присутна, а нестабилност и насиље, не само мање екстензивни, већ протерани на маргине историје", рекао је Тадић.

У данашњим условима је, како је навео, неопходно створити глобалну вертикалу вредности, осовину уз коју ће се окупити сви народи и културе и дати свој допринос стварању хуманијег и моралнијег света.

"У нашем веку не може више бити подела између великих и малих култура и традиција. Свака од њих, на себи својствен начин, баштини фундаменталне вредности које нико не сме да оспори или угрози", рекао је Тадић.

"Успех ће бити ако наши потомци буду могли да се осврну на наше напоре и констатују да је у 21. веку нада превладала страх и да су културе, наступајући са свим својим дивним различитостима, успеле да победе непријатељство и мржњу", објаснио је председник Србије.

Модерни свет на темељу традиције

Према његовим речима, глобално доминантне културе данас често превише пажње поклањају садашњем тренутку, односно ономе што је модерно, а читав свет је опседнут жељом да се буде модеран и у тренду.

"Овај иначе здрав приступ има и своју мрачну страну. Ако не будемо пажљиви можемо да изгубимо и заборавимо своје корене. Не мислим да можемо бити промишљено модерни, а да не будемо истовремено снажно повезани са нашим традицијама, са нашим специфичним наслеђем", рекао је Тадић.

Председник је подсетио на све кораке које је Србија протеклих година преузела на нивоу региона како би културне различитости постале оно што повезује, а не нешто што раздваја и конфронтира.

Србија је, како је објаснио, поднела кандидатуру за чланство Комитету за светску баштину Унеска у периоду од 2011. до 2015. године како би поделила своја искуства на пољу заштите споменика и повезивања култура.

"Наша дужност према будућности какву желимо да створимо јесте да се постарамо да Унеско настави да подстиче све нас земље чланице да се одупремо искушењу да стварамо јазове и правимо зидове уместо мостова разумевања. Наш задатак је стварање хармоничне симфоније човечанства, да се боље и чвршће повежемо и тако створимо свет 21. века у каквом желимо да наша деца одрастају", закључио је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић састао се, потом, са генералном секретарком Унеска Ирином Боковом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво