Читај ми!

Сутра ванредна седница о Косову

Пред посланицима Скупштине Србије сутра декларација у којој се међународне снаге окривљују за кршење Резолуције 1244. Ванредна седница парламента почиње у 14 часова.

Председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић заказала је за суботу у 14 часова ванредну седницу о тренутној ситуацији на Косову и Метохији, након што је у парламент, нешто пре 13 часова, стигао захтев Владе Србије за одржавање те седнице.

На седницу су позвани су премијер Мирко Цветковић и сви чланови Владе Србије.

Скупштина би требало да усвоји декларацију о актуелном стању на Косову и Метохији, након једностраних и насилних аката привремених институција самоуправе у Приштини, којом се утврђује оквир деловања државних органа у одбрани суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Србије.

Владајуће странке позивају на јединство и понављају да је тренутну ситуацију најбоље решавати дијалогом, на миран начин.

Потпредседница ДС-а Јелена Триван оценила је да је у овом тренутку најважније концентрисати напоре на смиривање ситуације на северу Косова и Метохије и дати шансу Влади Србије и преговарачком тиму да стабилизују прилике у јужној српској покрајини.

"Без обзира што је прекршено међународно право и што Албанци покушавају да узурпирају север Косова и унесу немир, потребно је да на миран начин кроз дијалог разговарамо и са међународном заједницом и са Албанцима, али и да постигнемо некакво национално јединство у Скупштини", рекла је Триван.

Порука сигурности

Према њеним речима битно је да се Србима на Косову пошаље порука јединства и сигурности, да држава Србија стоји иза њих и да неће одустати од онога што ради.

Шеф посланичке групе СПС-а Бранко Ружић упозорио је да екстремизам не доводи до решења ситуације на Косову.

"Веома је важно да је Влада иницирала доношење декларације која ће са јасном аргументацијом представити једну јасну поруку и Приштини и међународној заједници и свим важним институцијама на једнострану активност специјалних јединица Косова", рекао је Ружић.

"Сматрам да ће ова декларација бити у функцији смиривања страсти и да ће демонстрирати и стрпљење и мудрост државе Србије", каже Ружић.

Напомињући да сада није тренутак за међусобна опуживања, Српска напредна странка истиче да је власт неодговорна, за шта као доказ наводи одсуство стратегије за решавање ситуације.

"Није време за поделе и међусобно оптуживање представника политичких странка, али и да влада лута и тумара у можда најзначајнијем питању политичке садашњости у Србији", од чега највећу штету трпе грађани и државни интереси на простору Косова и Метохије", рекао је функцонер СНС Марко Ђурић.

"Немамо право да ћутимо пред чињеницом да су горки плодови које сви тренутно искушавамо последица одсуства стратегије и плана власти за решавање проблема насталих на подручју Косова и Метохије и чињенице да се политика из дана у дан води неодговорно", додао је Ђурић.

ДСС позива и на јединство парламента

Да је ситуација у јужној српској покрајини резултат катастрофалне политике власти, сматрају и Демократска странка Србије и Српска радикална странка.

ДСС не позива само на измену политике према Косову, већ и на јединство парламента.

"Србија треба да инсистира на почетку нових преговора који ће бити у складу са Резолуцијом 1244 јер је дијалог у Бриселу дао катастрофалне резултате и његов циљ није био побољшање живота на Косову него успостављање добросуседских односа и да Србија посредно призна Косово", рекао је потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић.

Потпредседник ДСС је најавио да ће та странка парламенту предложити да усвоји документ у којем се, поред инсистирања на новим преговорима, наводи и да би Србија требало да се окрене оним чиниоцима у међународној заједници од којих се може очекивати помоћ да Србија задржи Косово, као и да се предузму акције на нивоу Савета безбедности УН, ОЕБС-а и Савета Европе.

"Срамно је што је седница заказана тек сутра. Требало је одмах чим су избили нереди.Власт се прибојава нечега очигледно је да ту нису чисти рачуни", рекао је заменик председника СРС-а Дрган Тодоровић.

За конкретне мере за наставак преговора, у договору са европским актерима, залаже се ЛДП.

"Потребно је обезбедити да се преговори наставе. Бојим се да је разлог због чега се све ово догодило то што су преговори почели да дају неке прве резултате. То очигледно некоме не одоговара, а коме то не одговара можда је право питање на које седница треба да да одговор", рекао је Ненад Прокић из ЛДП-а.

У предлогу декларације, о којој ће посланици расправљати, наводи се да међународне снаге грубо крше Резолуцију 1244, чиме угрожавају опстанак Срба и интересе Србије у покрајини. Констатује се и да су привремене институције у Приштини насилно покушале да промене реално стање на терену.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво