Читај ми!

Запаљен прелаз Јариње

Група маскираних младића око 19 сати напала прелаз Јариње и потом га запалила. Председник Тадић позвао на прекид насиља и поручио да екстремисти и хулигани својим насилничким потезима раде против интереса грађана и државе Србије. Јариње контролише Кфор. На Брњаку без инцидената.

02.48 - ЕУ позвала Србе и Албанце да смире страсти, наводећи важност дијалога у решевању отворених питања. "Насиље се не може толерисати", рекао представник ЕУ Фернандо Ђентилини. 

01.25 - Стефановић и Богдановић постигли договор са генералом Билером да Кфор, до даљњег, преузме контролу прелаза Јариње. Наставак преговора ујутру.

00.30 - Министарство одбране Хрватске саопштило је да је на Косову пуцано на два хеликоптера Хрватског ратног ваздухопловства у саставу Кфора, али повређених није било. Хеликоптери су превозили косовску полицију према граничним прелазима.

23.22 - Мост у Косовској Митровици затворен је вечерас за саобраћај и на њему се налазе француски припадници полиције Еулекса и словеначки војници из састава Кфора. Нема окупљања грађана, ситуација је мирна.

23.01 - Хашим Тачи оптужио власти у Београду да стоје иза нереда на северу Косова. "Сценарио Србије о подели Косова никада се неће остварити", поручио је Тачи на ванредној конференцији за новинаре.

22.42 - Ситуација на северу Косова под контролом, поручио генерал Ерхард Билер у изјави за РТК. "Свим екстремистима шаљем поруку да је Кфор спреман и способан да обезбеди ред и мир и има овлашћења да употреби сва средства да би то остварио", истиче Билер.

22.34 - Борислав Стефановић и Горан Богдановић на Јарињу очекују нови састанак са командантом Кфора генералом Ерхардом Билером. 

22.03 - Команда Кфора саопштава да ће „врло брзо успоставити ред на прелазу Јариње где ће појачати своје снаге током вечери, што је већ учињено на прелазу Брњак".

21.43 - Министар Горан Богдановић потврдио је да на прелазу Брњак вечерас није било инцидената. Кфор хеликоптерима пребацује додатне снаге на тај прелаз, јавља Бета. 

20.35 - Борислав Стефановић и Горан Богдановић стигли су на пункт Јариње. Косовска полиција затворила све прилазе пункту, а на узвишењу поред прелаза стационирана група америчких припадника Кфора, јавља Танјуг.

20.09 - Амерички војници из састава Кфора блокирали су оклопним возилима пут од Јариња ка Косовској Митровици, у близини места Лешак, јавља Бета.

19.50 - Са Јариња и даље куља густ, црни дим, али је пуцњава утихнула, јавља извештач РТС-а.

19.35 - Председник Тадић позвао вечерас да насиље на Јарињу одмах престане и успостави мир. Хулигани који изазивају насиље нису они који бране ни грађане нити државу Србију, поручио Тадић.

Група младића са фантомкама на главама напала је вечерас око 19 сати прелаз Јариње и потом га демолирала и запалила.

Младићи, њих око 50, дошли су из правца Косовске Митровице, затражили од окупљених да се удаље од пункта, а потом су почели да руше и пале објекат на прелазу.

Службеници, који су до тог тренутка били на Јарињу, побегли су ка пункту МУП-а Србије код Руднице, у правцу Рашке. После баченог молотовљевог коктела, покренут је и багер са оближњих барикада, којим су наставили да руше кућице на Јарињу.

Потом се чула и рафална паљба. Ватру су, вероватно, отворили припадници Кфора на које је група изгредника бацила молотовљев коктел.

Током вечери, екипа извештача агенције Танјуг нападнута је на путу од Лепосавића ка Јарињу. Непознати човек је сниматеља ударио камером, разбио му главу, монтажер је испребијан, а новинар, срећом, није повређен. Сниматељ Ђорђе Спасић је теже повређен, а монтажер Даворин Павловић лакше.

Горан Богдановић и Борислав Стефановић су тренутно на пункту Јариње, са групом од око 200 до 300 локалних Срба, као и неколико припадника косовске полиције. На прелазу и даље има ватре, али возила повремено пролазе у оба правца. Стефановић је за РТС рекао да се са Кфором ради на томе да се ситуација стабилизује.

Богдановић и Стефановић су, са командантом Кфора Ерхардом Билером, током целог дана преговарали о враћању српских службеника и на прелаз Брњак.

Са Билером је требало поново да се састану на Јарињу, али је прелаз запаљен непосредно пре заказаног састанка. Богдановић је осудио паљење пункта и позвао Србе са севера Косова да не дозволе да екстремне групе изазову сукобе.

Стефановић: Напад отежава положај Срба

Шеф тима Београда за преговоре са Приштином оценио је да напад на пункт Јариње у великој мери отежава положај Срба на северу Косова. Он је паљење пункта означио као "криминални акт у тренутку кад смо надомак решења".

"Министар Богдановић и ја ћемо заједно са председницима општина и са Србима који нас подржавају учинити све да ову ствар решимо и да је нико не искористи против нас", рекао је Стефановић новинарима.

Стефановић је закључио да је "дуга, тешка ноћ пред нама". Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић рекао да је "кључ за смирење ситуације у рукама Кфора".

Директор полиције Милорад Вељовић поручио је вечерас да полиција Србије неће дозволити насиље на северу Косова и пружиће заштиту припадницима Кфора и Еулекса.

"Нећемо дозволити долазак екстремиста из унутрашњости Србије на север Косова и да тамо нарушавају јавни ред и поредак", рекао је Вељовић Танјугу. Вељовић је истакао да полиција неће дозволити насиље и неће бити реметилачки фактор.

"Пружићемо заштиту припадницима Еулекса и Кфора и осталим представницима међународне заједнице", рекао је директор српске полиције. Он је додао да је уверен да ће победити разум, договор и политика, а не насиље.

Еулекс је појачао полицијске патроле на северу Косова и у сталном је контакту са мисијом Кфора, саопштено је из мисије ЕУ на Косову. "Насиље никоме не користи", наводи Еулекс у саопштењу и изражава забринутост због ситуације на северу покрајине.

"Заштита и безбедност свих људи је најважнија", наводи Еулекс и додаје да наставља да активно ради како би то обезбедио. Еулекс позива све стране да покажу уздржаност и сачувају мир у овом тренутку и наглашава да ће наставити да обезбеђује прелазе Јариње и Брњак.

Ово је други пут да административни пункт Јариње гори. Тај прелаз запаљен je и два дана након једностраног проглашења независности Косова, фебруара 2008. године.

Број коментара 197

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво