Читај ми!

Дебата о пиратерији

Скупштина Србије завршила расправу о оптичким дисковима. Циљ предложених решења је смањење степена пиратерије у Србији, истакао ресорни министар Жарко Обрадовић. Посланици расправљали и о предложеним решењима о основама образовања и васпитања.

Скупштина Србије завршила је расправу о изменама Закона о основама система образовања и васпитања и Предлогу закона о оптичким дисковима, а сутра ће наставити седницу.

Предложеним законом о оптичким дисковима правно се уређује питање производње, комерцијалног умножавања, промета, увоза и извоза оптичких дискова и опреме за њихову производњу и репродуковање.

Образлажући закон, министар образовања у науке Жарко Обрадовић нагласио је да је циљ предложених решења да смање степен пиратерије у Србији, који је тренутно један од највиших у Европи.

Њиховим усвајањем, како сматра министар, отвориће се могућност да се надлежни органи успешније и ефикасније боре против пиратерије и "сиве" економије у производњи и промету дискова.

Посланици су разматрали и Предлог закона о основама система образовања и васпитања.

Тим предлогом се регулишу питања васпитно-дисциплинских мера за ученике, рада наставника преко норме, као и заштите података у јединственој бази података.

Министар Жарко Обрадовић рекао је да су измене закона о основама образовања и васпитања  предложене на усвајање по хитном поступку пошто би требало да се примењује од нове школске године, односно 1. септембра.

Током двогодишње праксе у примени постојећег закона, како је раније рекао Обрадовић, уочено је постојање неадекватних решења, па је тако када се ради о понашању ученика предложено веће укључивање и родитеља и наставника и школе, како би сви знали када неки ученици чешће изостају са наставе и због чега.

Обрадовић је навео да измене закона покушавају да реше проблеме у дисциплини ученика, питању пријема наставника у радни однос и прековремени рад, као и заштиту података у јединственом информационом систему просвете.

Министар је рекао да је нагомилавање неоправданих изостанака ученика уочено као проблем, па ће тако предложеним изменама школе бити дужне да реагују већ после 15 неоправданих изостанака и родитеље обавесте о томе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво