Читај ми!

Узајамна подршка Србије и Кипра

Питања заштите суверенитета и територијалног интегритета Србије и Кипра уживају узајамну подршку обе земље, изјавили су шефови дипломатија Вук Јеремић и Маркос Кипријану. Кипар сматра да је Србија спремна за добијање статуса кандидата, истакао је Кипријану.

Министри спољних послова Србије и Кипра Вук Јеремић и Маркос Кипријану оценили су у Београду да две земље имају пуну узајамну подршку, када је у питању заштита њиховог суверинитета и територијалног интегритета.

Кипарски министар је после разговора са српским колегом рекао да Кипар има принципијалан став поштовања међународног права и принципа суверенитета и територијалног интегритета.

Министар Јеремић је рекао да подршка Србије Кипру "није узвраћање услуге" већ произилази из посвећености Србије међународном праву, које је у случају Кипра више него јасно на страни те земље.

"То је принципијелна позиција Србије коју мислим да би требало да имају све земље, а то је поштовање резолуција Савета безбедности УН и заштита међународног права", рекао је Јеремић.

Коментаришући изјаве немачких посланика да ће Србија фактички морати да призна независност Косова да би ушла у ЕУ, Јеремић је одговорио да се то никада неће догодити.

"С обзиром на околности у међународним односима, нико стопроцентно не може да одговори да ли ће и кад Србија ући у ЕУ, али сигурно је да никада неће признати Косово", рекао је Јеремић, додајући да верује да ће то бити став сваке владе која буде изабрана демократским путем.

Србија спремна за статус кандидата

Кипарски министар је истакао да његова земља подржава дијалог Београда и Приштине и поздравио конструктиван приступ Београда у вођењу тих преговора. Кипријану је, такође, рекао да Кипар снажно подржава европску перспективу Србије и поздравља све напоре које Београд предузима на том путу.

"Надам се да ће Србија добити статус кандидата до краја године, јер сматрамо да је спремна за то и да ће после тога што пре почети приступне преговоре", рекао је Кипријану.

Шеф кипарске дипломатије је истакао да у међувремену очекује да Србија настави спровођење реформи, у чему ће имати пуну подршку Кипра, посебно за време његовог председавања ЕУ у другој половини следеће године.

Кипријану је, такође, рекао да цени посвећеност Владе Србије у побољшању односа са земљама Западног Балкана.

"Регионална сарадња је веома важно средство за развој региона и значајно је да се одвија уз поштовање међународног права, територијалног интегритета и суверенитета свих држава", изјавио је Кипријану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво