Тадић у Француској

Србија је одлучна да нађе своје место у Европској унији, поручио у Француској председник Борис Тадић. Историја стратешких односа Србије и Француске даје добру основу и за будућност, рекао Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Паризу да је Србија данас модерна европска држава, одлучна да нађе своје место у Европској унији и додао да је подршка Француске кључна за даљи процес европских интеграција Србије.

Истичући да је Француска имала кључну улогу у модернизацији српског друштва након петооктобарских промена 2000. године, Тадић је у обраћању студентима и гостима на Војној академији рекао да Србија очекује да до краја ове године добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Тадић је додао да би процес интеграције Србије у ЕУ био бржи да постоји већа подршка Уније, али додао да не очекује да ће пред Србију бити постављани нови услови и истакао да је уверен да је Србија потребна ЕУ.

Борис Тадић је поручио да Француску и Србију везују историјски стратешки односи и да они дају основу за француско-српске односе у 21. веку.

Тадић је рекао да је Француска револуција 1789. године поставила нови систем европских вредности и да је Први српски устанак, 1804. године, у ствари, представљао неку врсту Француске револуције на Балкану.

Борис Тадић је рекао и да се Србија у 19. веку борила за демократију и независност и да је у том периоду српска елита школована у Паризу.

Председник Србије је подсетио да је ове године стогодишњица од када је краљ Петар Први Карађорђевић био у посети Француској и када је обновљена сарадња између две земље.

Он је рекао и да се током Првог светског рата 'исковало братство' француских и српских војника и да су они делили заједничке вредности слободе и демократије, а да је између два светска рата савезништво са Француском било камен темељац спољне политике Краљевине Југославије.'

Председник Србије је подсетио и да су прве жртве фашизма у Европи у том периоду, 1934. године, били краљ Александар и француски министар спољних послова Луј Барту.

Учесницима скупа на Војној академији у Паризу обратио се и адмирал Рикард Лаборд, директор Студија националне одбране, који је подсетио да су Срби и Французи имали историјске добре односе.

Тадић је разговарао са председником Спољнополитичког одбора француског парламента Акселом Поњетовским и члановима тог тела.

Тадић је вечерас у Културном центру Србије у Паризу отворио меморијалну изложбу слика славне српске сликарке Оље Ивањицки, под називом "Сазвежђе Оље Ивањицки", на којој је истакао да је изложба само део огромног опуса која је оставила ова велика уметница.

Током посете Француској, планирано је да Тадић и француски председник Никола Саркози потпишу Споразум о стратешком партнерству. Такав споразум Србија је раније потписала са Кином и Италијом, а најављено је и потписивање споразума са Русијом.

У делегацији коју предводи председник Тадић су и потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и министри Драган Шутановац и Вук Јеремић.

Шутановац је најавио да ће министарства одбране две земље потписати и Споразум о сарадњи у области одбране, који ће омогућити наставак даље сарадње, као и школовања наших официра на најпрестижнијим војним академијама у свету.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво