Сарадња на разминиравању

Постигнут договор Србије и Хрватске о сарадњи по питању разминиравања територије на којој су заостале мине из периода ратних сукоба деведесетих година. Ивица Дачић истакао да тзв. хуманитарно разминиравање кошта један евро по квадратном метру.

Потпредседници Влада Србије и Хрватске, Ивица Дачић и Слободан Узелац, договорили су у Београду ближу сарадњу две земље о разминиравању територије на којој су заостале мине из ратних сукоба.

Дачић је новинарима у Палати Србијe рекао да Србија и Хрватска имају сличне проблеме по том питању и да су на њиховом решавању сарађивале и до сада.

Дачић је најавио да ће и у будућности ближе сарађивати, односно да ће кандидовати заједничке пројекте за донације код међународних организација као и да такозвано хуманитарно разминиравање кошта један евро по метру квадратном.

Према речима Дачића, у 16 општина у Србији, после НАТО бомбардовања 1999. године, остало је још 290 ризичних и 110 сумњивих локација са заосталим убојним средствима.

После НАТО бомбардовања, на 44 локације остале су 64 бомбе на дубинама и до 20 метара, од којих се неке налази у рекама Дунаву и Сави. Потпредседник Владе Србије рекао је да је због речног саобраћаја веома важно да се тај терен што пре очисти и додао да се сумња да се још 50 ракета налази на неколико десетина локација у Србији.

"У Ђердапској клисури, на крају Другог светског рата, потопљена су 22 немачка ратна брода, од којих се за четири зна да су на дно отишли са експлозивним средствима", рекао је Дачић.

У МУП-у процењују да ће ризична површина за хуманитарно разминиравање, у складу са међународним стандардима, износити 16 милиона квадратних метара. Та површина углавном је загађена касетном муницијом.

НАТО је касетне бомбе 1999. године, ван Косова, бацао у Нишу, Краљеву, Чачку, Прешеву, Бујановцу, Куршумлији и у Сопоту.

Слободан Узелац, који је и функционер Самосталне демократске српске странке, рекао је да је у Хрватској под минама око 800 квадратних километара и да је то најчешће простор на који се враћају људи који су раније избегли због ратних дејстава.

Узелац је позвао све људе који имају било какве информације о распореду заосталих мина на тим територијама да се јаве хрватском Центру за разминиравање.

Данашњем састанку присуствовали су директор Центра за разминиравање Хрватске Здравко Мотужан, посланица у Сабору Хрватске Ђурђа Адошић и начелник Сектора за ванредне ситуације Србије Предраг Марић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво