Нови Цветковићев кабинет

Скупштина Србије изабрала чланове нове Владе, која има 17 министарстава. Чланови Владе положили заклетву. Смањење незапослености и повећање стандарда највећи су изазазови пред новом Владом, истакао премијер Мирко Цветковић у експозеу.

Гласовима 129 посланика, Супштина Србије изабрала је нови састав Владе Србије, која има 17 министара и 21 члана, чиме је завршена реконструкција. 

За избор нових чланова Владе против је било 19 посланика Демократске странке Србије. Гласању нису присуствовали посланици Нове Србије, Српске радикалне странке, Српске напредне странке и Либерално-демократске партије.

Гласање је обављено прозивком, а нови чланови Владе су, по избору у парламенту, положили заклетву која гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу се обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије."

Након што је Скупштина претходно констатовала оставке 14 министара и оних којима је додељен нови ресор, посланицима се обратио премијер Мирко Цветковић, који је представио програм реконструисане Владе.

Као главне изазове који су пред реконструисаном Владом, премијер Цветковић је навео смањење незапослености и повећање стандарда.

Како је Цветковић навео у експозеу, приоритети су улазак у Европску унију, очување Косова и Метохије, развој привреде Србије и побољшање животног стандарда грађана.

Развој социјално одговорне државе и солидарног друштва, бескомпромисна борба против криминала и корупције и потпуна сарадња са Хашким трибуналом налазе се међу првим циљевима.

Премијер Цветковић поручио је да у реконструисаној Влади неће толерисати нерад, бахатост и све оно што искаче из зацртане заједничке политике.

"Сви чланови ове владе мораће од данас да буду још одговорнији у свом раду, скромнији у свом држању, вреднији у циљу постизања резултата, са још више слуха за потребе грађана због којих се налазе ту где јесу. Интерес грађана и решавање њихових проблема биће и још много више него до сада врхунски приоритет за сваког члана владе", рекао је Цветковић.

Према његовим речима, влада ће до краја свог мандата реализовати системске мере којима ће се дугорочно повећати запосленост и животни стандард свих грађана Србије, али и предузети оперативне мере које ће у кратком року довести до олакшања тешкоћа најугроженијих слојева становништва и побољшања живота грађана.

Те мере, како је истакао премијер, подразумевају снабдевеност основним животним намирницама по прихватљивим ценама за све грађане, смањење јавне потрошње и фискалног дефицита, динамичан раст привредне активности на бази производње размењивих добара и већа улагања у пољопривредну производњу.

На почетку седнице, посланици су констатовали оставке Диане Драгутиновић, Саше Драгина, Петра Шкундрића, Милутина Мркоњића, Милана Марковића и Слободана Милосављевића.

Оставке су констатоване и Божидару Ђелићу, Жарку Обрадовићу, Јасни Матић, Оливеру Дулићу, Небојши Брадићу, Богољубу Шијаковићу, Срђану Срећковићу и Светозару Чиплићу.

Мање министарстава и мање чланова 

Премијер Мирко Цветковић ће уз ту функцију водити и Министарство финансија. Заменик премијера и министар унутрашних послова остаће Ивица Дачић, а потпредседници Владе Божидар Ђелић и Јован Кркобабић.

Уместо Млађана Динкића, потпредседница Владе је Верица Калановић, доскорашња министарка за национални инвестициони план, што је ресор који је укинут у реконструисаној влади.

Министар одбране остаће Драган Шутановац, а министар спољних послова Вук Јеремић. На досадашњим функцијама биће и министарка правде Снежана Маловић, министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић, као и министар за рад и социјалну политику Расим Љајић.

На досадашњим функцијама остају и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и министар без портфеља Сулејман Угљанин.

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде је Душан Петровић, заменик председника Демократске странке и некадашњи министар правде, а министар економије и регионалног развоја, уместо Млађана Динкића, сада је државни секретар у том министарству Небојша Ћирић.

Министар инфраструктуре и енергетике је Милутин Мркоњић, а министар просвете и науке Жарко Обрадовић. Милан Марковић је министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу.

Уместо Томице Милосављевића, који је поднео оставку на функцију министра здравља, је Зоран Станковић.

Оливер Дулић је министар животне средине, рударства и просторног планирања, а Предраг Марковић министар културе, информисања и информационог друштва, а Срђан Срећковић је министар вера и дијаспоре.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво