Закон о Влади у Скупштини

Српски парламент ће сутра расправљати о реконструкцији Владе, пошто су у законском року стигли предлози измена закона о министарствима и Влади. Коначан списак чланова нове владе, требало би да буде познат сутра.

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић рекла је за РТС да је једна од новина у споменутим законима да и премијер и потпредседници Владе могу бити министри.   

Кодексом понашања, који је такође новина, предвиђа се да и онај министар који на седници Владе није гласао за предлог Владе, у јавности мора износити став Владе, каже председница парламента.

Према њеним речима, ново је да се именује секретар, односно "да мандат овог секретара и сваког траје до именовања новог".  

Сутра у 15 часова почеће начелна расправа, а затим следи један дан паузе између расправе о амандманима и расправе у начелу, објаснила је Славица Ђукић-Дејановић.

"То може бити дан када могу заказати и нову седницу на којој бих евентуално могла да обавестим о одлукама министара да поднесу оставке, ако то буду учинили. Затим следи расправа о амандманима, изгласавање закона, тако да већ почетком следеће недеље можемо имати предлог министара и изјаснити се о њима", рекла је председница парламента.

Ђукић Дејановић се нада да ће Србија реконструисану Владу добити у понедељак или уторак следеће недеље.

Председник Законодавног одбора Скупштине Србије Влатко Ратковић рекао је за РТС да ће расправа о предлозима закона о Влади и министарствима највероватније бити обједињена.

Персоналне промене "у другом плану"

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да је реконструкција Владе добра полазна основа за њен будући рад, али није желео да коментарише рад Министарства просвете, коме је додат ресор науке.

"Није коректно унапред говорити", рекао је министар и подсетио да је и премијер питање персоналних промена ставио у други план, у односу на суштинско питање реконструкције Владе и начина њеног рада.

Министар одбране Драган Шутановац изјавио је да од реконструисане Владе Србије очекује нову енергију и реализацију пројеката, који су започети и на изборима обећани.

Коментаришући најаву премијера Мирка Цветковића да ће бити донет кодекс о понашању министара, Шутановац је рекао да се до сада често дешавало да се критика не износи на седници Владе, а да се затим чита у медијима, што није "пријатељски и партнерски".

Из Немањине 11 још нису саопштена имена новог састава Владе Србије. Једина позната новина јесте да ће председник Владе Мирко Цветковић обављати и функцију министра финансија.

Душан Петровић министар трговине и пољопривреде?

РТС-у је незванично потврђено да би после три године у министарску фотељу могао да се врати Душан Петровић. Некадашњи министар правде, овога пута био би задужен за пољопривреду и трговину.

Како је већ саопштено, Влада ће имати 21 члана и 17 министарстава, односно седам министара мање.

Председник Г17 плус Млађан Динкић саопштиће сутра имена кандидата те странке за министарска места у реконструисаној Влади Србије, као и име за место потпредседника Владе задуженог за привреду и регионални развој.

Тада ће бити познато и да ли ће Зоран Станковић бити нови министар здравља, Небојша Ћирић министар економије, Предраг Марковић на челу Министарства културе, информисања и информационог друштва.

За сада се још увек не зна ни колико потпредседника ће имати реконструисана Влада, а није јасно ни да ли ће бити министара без портфеља.

Нове надлежности

Новим договором владајућих странака неки ресори ће бити укинути, а неки ће бити припојени другим министарствима. Тако је Министарство науке припојено Министарству просвете, док ће Министарство за људска и мањинска права постати део Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

У реконструисаној влади биће формирано Министарство за културу, медије и информационо друштво, које ће настати спајањем Министарстава културе и телекомуникација. Министарство трговине биће припојено Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, а Министарство вера Министарству за дијаспору.

Министарство рударства и енергетике биће расформирано. Енергетика ће бити припојена Министарству инфраструктуре, а рударство Министарству просторног планирања. Укинуто је Министарство за Национални инвестициони план.

У Влади остају министарства за спољне послове, унутрашње послове, финансије, правду, одбрану, здравље, као и министарства за економију и регионални развој, омладину и спорт, за рад и социјалну политику и Министарство за Косово и Метохију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво