Косово пред Саветом безбедности

Савет безбедности Уједињених нација разматра нови извештај генералног секретара светске организације Бан Кимуна о ситуацији на Косову, први пошто је Дик Марти објавио налазе о везама лидера бивше ОВК са организованим криминалом. Ставове Београда заступа Вук Јеремић, Приштину Вљора Читаку.

Шеф Уједињених нација Бан Кимун је, у извештају који се односи на период од 19. октобра прошле до 15. јануара ове године, навео да је УНМИК спреман да у потпуности подржи истрагу о трговини људским органима на Косову и истовремено изразио очекивање да ће се у наредном периоду напредовати ка отварању дијалога Београда и Приштине.

"УНМИК остаје спреман да пружи своју потпуну подршку свакој евентуалној даљој истрази о тим тврдњама која би се могла водити у будућности", истакао је генерални секретар светске организације.

Бан је навео да је објављивање извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и једногласно усвајање резолуције у Парламентарној скупштини Савета Европе изазвало талас незадовољства политичара на Косову и у Албанији.

Генерални секретар је указао да су косовске власти одбациле наводе Мартија као криминални напад против Албанаца, пун измишљотина, нагађања и непостојећих чињеница које међународна правда није доказала, а подржава их мрежа оних који се противе независности Косова.

Србија је, насупрот томе, истиче Бан, поздравила Мартијев извештај као независну потврду њених тврдњи о трговини људским органима и подршку текућој истрази српског тужиоца за ратне злочине.

У извештају генералног секретара УН напомиње се да је УНМИК још 2003. године Хашком трибиналу дао информације и своје налазе у вези са тим тврдњама и да је крајем 2008. и почетком 2009. УНМИК све поменуте досијее пренео на Еулекс, који је јавно изразио спремност да размотри сваку чињеницу коју би специјални известилац могао открити.

Бан у извештају изражава жаљење што су колапс владајуће коалиције у Приштини и расписивање ванредних избора одложили почетак дијалога Београда и Приштине.

"Надам се да ћемо у наредном периоду видети нови напредак процеса дијалога и да ће развој догађаја у Приштини допринети унутрашњополитичкој стабилности, која ће довести до што скоријег почетка дијалога. Остајем охрабрен решеношћу страна да се укључе у тај дијалог и позивам све да одрже позитиван и конструктиван приступ", нагласио је генерални секретар УН.

Бан оцењује укупну ситуацију на Косову као релативно мирну, али потенцијално нестабилну, где организовани криминал и даље изазива забринутост, пре свега, трговина наркотицима и кријумчарење.

Ставове Београда заступа министар спољних послова Вук Јеремић, док Приштину заступа заменица министра спољних послова Вљора Читаку.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво