Нереди на протесту СРС

Хиљаде присталица Српске Радикалне странке окупило се на београдском Тргу Републике, на "Свесрпском сабору" организованом у знак протеста због хапшења некадашњег лидера Срба у Босни Радована Караџића. У сукобу полиције и изгредника повређено педесетак особа. Околина Трга Републике демолирана. После нереда Београд миран.

Током говора лидера Нове Србије Велимира Илића, нешто после 21,30 часова, дошло је до сукоба полиције и демонстраната, при чему су полицајци испалили сузавац на учеснике протеста. Сукоби су трајали око сат времена, а према првим информацијама повређено је двадесетак особа, полицајаца и изгредника.

Нереди у центру Београда почели су након што је група изгредника напала полицијски кордон на почетку Светогоске Улице, код Дома Омладине, односно недалеко од места на којем се одржавао митинг радикала. Након првих сукоба, специјалне јединице полиције, опремљене за разбијање демонстрација, потиснуле су изгреднике готово до самог Трга Републике.

Изгредници су гађали полицију лименкама и каменицама, а страдало је и неколико киоска и фрижидера за сладолед. Упаљено је и неколико бакљи. Изгредници су, такоће, поразбијали неколико излога продавница у околини Трга Републике. Излози у Македонској улици где је дошло до најжешћих сукоба полиције и демонстраната потпуно су демолирани.

Заменик председника СРС Томислав Николић, покушао је да смири страсти, позвавши окупљене на мир, али су сукоби настављени несамњеном жестином.

"Немојте, децо, нисмо се због тога окупили, нећемо да рушимо Београд већ Бориса Тадића", рекао је Николић, позивајући младиће који су се сукобили са полицијом да скину капуљаче и мараме са лица "јер не треба да се стиде што су на протесту". "Немојте да вас зову хулиганима, немојте на полицију јер је 95 одсто њих гласало са промене."

"Не правите српску срамоту ноћас," рекао је Николић.

Око 22 часа, после серије сукоба полиције и изгредника, ситуација у околини Трга Републике се, како се чини, смирила, са тек спорадичним обрачунима мањих група демонстраната са специјалцима. Велика већина учесника протестног скупа радикала напустила је централни градски трг.

Челници СРС, укључујући генералног секретара те странке Александра Вучића, покушали су да спрече даље сукобе.

Нешто касније, око 22,20 кордон полиције у потпуности је потиснуо изгреднике са Трга Републике ка Калемегдану, испаљујући ка њима патроне са сузавцем.

Због нереда присталице радикала нису одржале најављену протестну шетњу.

Како јављају извештачи РТС Онлајн са лица места у тучи је повређено неколико полицајаца и демонстраната. У београдском Ургентном центру потврђено је да је примљено укупно 46 повређених, 25 полицајаца и 21 "цивил". Међу повређенима је и шпански новинар Оскар Мартинез Форцада,  као и репортер агенције Бета Милош Ђорелијевски.

Два полицајца, који су задобили лакше телесне повреде, примњена су у београдску Војномедицинску академију, рекао је начелник те институције Миодраг Јевтић. Повређени демонстранти збринути су у Ургентном центру.

Окупљени су носили транспаренте на којима је, уз фотографије убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића и бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, писало "Сад смо једно".

Полиција: Ситуација под контролом

Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је вечерас да је безбедносна ситуација у Београду тренутно под контролом и да у току ноћи не очекује даље нереде. Вељовић није могао да каже да ли је и колико људи приведено због инцидената и напада на полицију, али је нагласио да се ради на идентификацији тих лица.

Митинг радикала 

"Радован Караџић је мој пријатељ и његово хапшење ме искрено погодило... Обећавам вам да ћу, са своје стране, све учинити да се супротставим хашкој тиранији", наводи су у поруци коју је окупљенима, из Хага где му се суди за ратне злочине, упутио лидер радикала Војислав Шешељ.

Шешељ је, истовремено, позвао двојицу преосталих хашких бегунаца, некадашњег ратног команданта војске Републике Српске, генерала Ратка Младића и бившег председника Републике Српске Крајине Горавна Хаџића да се "никада не предају хашкој аждаји".

Лидер радикала је оптужио је "режим председника Бориса Тадића да покушава да угрози све вредности" српског друштва. "Живела Велика Србија", закључио је Шешељ.

Митинг је почео српском химном "Боже правде", а на бину су истовремено изашли највиши функционери те странке, Томислав Николић, Александар Вучић, Наташа Јовановић, Драган Тодоровић, и председник Нове Србије Велимир Илић.

"Хвала што сте издржали све лажи њихових прљавих медија...хвала вам јер сте ви будућност Србије...десетине хиљада Срба који се не плаше,", рекао је генерални секретар СРС Александар Вучић. "До последњег даха ћемо волети Србију...Ви сте слобода и ви сте будућност".

"То је отпор хајки и харанги која се води против свих нас. Ми, наравно, нисмо насилници, ми желимо да на миран начин то обавимо, да упозоримо власт, да укажемо на ствари које морају да се мењају. Ако промена не буде, ми ћемо мирним демонстрацијама у будућности знати да се изборимо за наше захтеве које ћемо изнети данас", рекао је Вучић.

Окупљени су на свако помињање имена председника Србије узвикивали "Тадићу усташо".

Председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић оптужио је власти у Београду за "издају националних интереса", јер хапшењем Радована Караџића "значи продају и издају Републике Српске и Косова и Метохије".

"Не дамо РС не дамо Косово, не дамо Србију, не дамо Радована," рекао је Ивановић, позивајући окупљене да "подигну буну на дахије", али како је рекао "само легитимним средствима".

На бини су били и председник Српске народне странке из Црне Горе Андрија Мандић, рокер Бора Ђорђевић, који је говорио у име ДСС-а, брат Радована Караџића, Лука, као и глумица Ивана Жигон.

Лука Караџић је властима у Београду предложио "частан излаз", односно да одустану од изручења некадашњег председника Републике Српске Хашком трибуналу и суђење одрже у Београду.

Радикали су, иначе, најавили да ће на Свесрпском сабору учествовати бројни српски интелектуалци, глумци и естрадне звезде и да ће то бити скуп на коме ће се показати јединство свих слободољубивих људи у Србији.

Демонстранти носе слике Радована Караџића и заставе Србије и СРС, певајући родољубиве песме и узвикујући увредљиве слогане упућене председнику Борису Тадићу.

Међу заставама је и неколико обележја Демократске странке Србије, бившег премијера Војислава Коштунице, која је подржала протест. Скупу су присуствовали и представници те странке  Александар Поповић, Андреја Младеновић, Александар Никитовић, Драган Томић и Драган Даничић.

"Подржавамо протесте у организацији СРС, али не учествујемо у његовој организацији. Да ли ће неко од функционера и чланства учествовати на протестном скупу видећемо са организатором", казао је јуче Андреја Младеновић, портпарол ДСС.

После недељу дана мањих протестних скупова и инцидента током којег су демонстранти, који су у међувремену похапшени, пребили једног камермана, полиција је појачала присуство, а додатно обезбеђење обећали су и званичници радикала.

Јаке полицијске снаге биле су распоређене дуж трасе којом је најављено кретање демонстранта, односно око зграде Радиотелевизије Србије, државних институција и амбасада, укључујући и дипломатско представништво САД.