Митинг опозиције у Београду

Лидер напредњака Томислав Николић најавио на митингу у Београду сталне протесте грађана ако власт за два месеца не распише ванредне парламентарне изборе. СНС саопштио да је на митингу учествовало 85.000 људи, док полиција процењује да је на скупу било 55.000 људи. Митинг без инцидената.

Део опозиције окупљене око Српске напредне странке одржао је на платоу испред Дома народне скупштине у Београду митинг под називом "Избори се за промене". Председник СНС-а Томислав Николић најавио је сталне протесте грађана ако власт за два месеца не распише ванредне парламентарне изборе.

Снимак специјалне емисије "Митинг СНС" можете погледати овде.

"Дајте нам два месеца које и ми дајемо њима. Ако силеџије, као и до сада, не буду желеле да слушају, у априлу ћете ме затећи овде како седим на стиропору да се не прехладим. А и ви понесите стиропор, ако желите да ми се придружите", рекао је Николић на скупу.

Лидер напредњака је поручио да опозиција не жели да владајућа коалиција преда власт и да се не кандидује поново, већ само да распише ванредне парламентарне изборе.

Николић је рекао да Србији треба сарадња са Европском унијом, али и с Русијом, Кином и Латинском Америком, што, међутим, не може да се постигне у ситуацији у којој је на власти најгломазнија влада и у земљи у којој има све више "лопова и сиромашних, а све мање деце".

Српска напредна странка саопштила је да је на митингу учествовало више од 85.000 људи, док је према проценама полиције било око 55.000 грађана.

Скуп је протекао без инцидената, а јаке полицијске снаге биле су распоређене у ширем центру града.

Митинг је почео интонирањем химне "Боже правде", након чега се окупљенима обратио Александар Вучић, који је присталицама поручио да нису на протесту да би говорили ружно о актуелној власти, већ да траже ванредне изборе.

Вучић је критиковао економску политику владе и као пример навео да је Србија свакога сата задуженија за 750 евра, а да 44 људи добије отказ.

Према његовим речима, СНС ће по доласку на власт смањити број посланика у Скупштини Србије, укинути непотребне агенције и фондове и створити повољнији амбијент за стране инвестиције.

Илић: Србија хоће новог вођу

Лидер Нове Србије Велимир Илић рекао је да Србија "неће ни ову владу, ни ДСС, већ напредњаке и новог вођу - Тому Николића".

Илић је и председнику Србије Борису Тадићу поручио да се "не игра са Србијом" и "да је народ дошао да га опомене". "Нећемо Тунис, Каиро и Египат, већ демократску Србију. Ви не знате да владате, нико у Србији није задовољан, осим вас", рекао је Илић.

"Неће вас ни полиција, ни просветари, а и Томица Милосављевић вам је побегао, а то вам је знак да треба да распиште изборе", додао је Илић и замерио актуелној власти јер није испунила дата обећања - 200.000 нових радних места, 1.000 евра за акције, чланство у Европској унији 2013. године.

"Ми нећемо упитнике, хоћемо посао, плату", рекао је Илић.

Функционерка Покрета снага Србије Миланка Карић рекла је да коалиција коју предводи СНС снажно маршира ка победи и да је Вучић будући премијер, а лидер напредњака Томислав Николић председник Србије.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин поручио је да грађани траже хлеб, наду и правду. Он је рекао да је грађанима доста "Мркоњићевих измишљотина и Динкићевих лажи".

На митингу су осим присталица напредњака учествовали и представници и симпатизери Нове Србије, Покрета социјалиста и Покрета снага Србије.

О безбедности на данашњем митингу бринуло се око 8.000 полицајаца и 2.000 припадника обезбеђења које су ангажовали организатори. МУП је саопштио да није било нарушавања јавног реда и мира, осим појединачних случајева који нису утицали на безбедност у граду и шире.

"Није било оштећења јавних објеката, ни возила, а учесници су се после скупа мирно разишли", наводи се у саопштењу МУП-а.

Власник клинике "Анлаве" Слободан Ивановић изјавио је да је све протекло без инцидената и да није било повређених ни алкохолисаних.

Омладина СНС-а је, након митинга, учествовала у рашчишћавању платоа испред Дома Народне скупштине, заједно са радницима Градске чистоће.

Саобраћај у центру Београда је нормализован у 14:30 часова и све линије јавног превоза саобраћају редовно, изјавио је Танјугу главни диспечер у ГСП-у Слободан Вученовић.