Време за ЕУ

Кандидатура Србије за чланство у ЕУ не би требало да буде блокирана, јер је наставак тог процеса важан за будућност читавог Западног Балкана, рекао Борис Тадић. Председник Естоније рекао да је сада прави тренутак за прослеђивање кандидатуре Европској комисији.

Председници Србије и Естоније, Борис Тадић и Томас Хендрик Илвес, изразили су очекивање да ће кандидатура Србије за чланство у ЕУ бити у најскорије време прослеђена Европској комисији.

Тадић је, у Талину, после разговора са председником Илвесом, рекао да кандидатура Србије не би требало да буде блокирана, јер је наставак тог процеса важан, не само за Београд, већ и за будућност читавог Западног Балкана.

"Очекујемо да Србија више неће бити блокирана и да ће наша апликација бити пред Европском комисијом у најскорије време, зато што је наша амбиција да статус кандидата добијемо почетком следеће године, а да преговоре о чланству отпочнемо крајем следеће или почетком 2012. године", рекао је Тадић.

Упитан да ли очекује да у неком тренутку Србија на путу ка ЕУ буде суочена са условом да призна независност Косова, Тадић је рекао да се нада да та два питања, као и до сада, неће бити повезана.

"Нико пред мене не износи такве услове. Као предвидљив партнер, увек говорим саговорницима из ЕУ да Србија никада неће признати независност Косова, и то је позиција српске државе. Међутим, желим да отворимо дијалог и да решимо историјски конфликт између Срба и Албанаца. То је мој политички циљ, јер знам да не можемо такве проблеме уносити у ЕУ", објаснио је Тадић.

"Морамо у разговору са Албанцима решавати проблеме. То је политика која узима у обзир и легитимне интересе Албанаца и ЕУ. Резолуција која је усвојена у Генералној скупштини УН и која је усаглашена између Србије и свих земаља ЕУ је добра основа да се дође до решења", казао је Тадић.

Илвес: Време за прослеђивање кандидатуре

Председник Естоније Томас Хендрик Илвес рекао је да је прави тренутак за наредни корак у процесу интеграције Србије, а тај корак је прослеђивање српског захтева за приступање Европској комисији, објављено је на сајту естонског председника.

"Сада је прави тренутак за наредни корак на путу интеграције Србије. А тај корак је одлука Савета министара спољних послова Европске уније да српски захтев за приступање проследе Европској комисији, која онда треба да изнесе своје мишљење", рекао је Илвес.

Илвес је додао да је "будућност Србије у Европској унији, где интеграција око заједничких вредности омогућава државама чланицама да уживају у миру и просперитету захваљујући јачању демократије, људских права и владавине закона".

Илвес је такође рекао да је напредовање Србије на европском путу од када је пре готово годину дана поднела захтев за кандидатуру "јасна индикација њене посвећености" том циљу.

Кад је реч о Косову, естонски председник је поздравио недавно усвојену резолуцију о Косову у Генералној скупштини УН и спремност ЕУ да посредује у дијалогу Београда и Приштине.

"Поздравио сам вашу изјаву председниче Тадићу, након мишљења Међународног суда о независности Косова, када сте рекли да ће Србија наставити да се креће ка ЕУ и да је Унији потребна Србија која је у стању да косовско питање реши на конструктиван начин", рекао је Илвес.

Он је додао да су "кључне речи овде, као и другде у ЕУ, добри односи са суседима, регионална сарадња и дијалог".

Јаче политичке и привредне везе

Председници Естоније и Србије сложили су се да су политичке и привредне везе две земље значајно ојачале последњих година. Тадић и Илвес су разговарали о могућности сарадње у области експлоатације налазишта уљних шкриљаца у Србији и увођења ефикасне е-управе.

Председник Илвес је констатовао да је Србија једна од ретких земаља које имају знатне резерве уљних шкриљаца, и подсетио да Естонија, као светски лидер у комерцијалној употреби шкриљаца, односно њиховој преради у гориво, може на том пољу имати обострано корисну сарадњу са Србијом.

Тадић је захвалио естонској влади и председнику Илвесу на уступања софтвера "X road", који ће бити основ за информатичко унапређење српске државне администрације.

Естонија је једна од држава ЕУ које се најдоследније заузимају за наставак процеса проширења на земље Западног Балкана.

Србија и Естонија су до сада потписале свега три међудржавна споразума, од којих је на снагу ступио само Споразум о сарадњи у области културе, образовања и спорта.

Естонија је након стицања независности 1992. године, а посебно по пријему у Европску унију и НАТО 2004. године, отпочела вртоглав економски и технолошки развој, и данас је, према проценама Светске банке, рангирана као 24. међу 183 државе и регије по условима за пословање.

Од земаља ЕУ боље услове за пословање нуде само Велика Британија, Данска, Ирска, Финска, Шведска и Белгија.

Тадић ће током дводневне посете Естонији разговарати и са премијером Андрусом Ансипом и председницом парламента Ене Ергмом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво