Пословник контролише Владу

Од овог месеца Скупштина ће моћи строже да контролише Владу. Новим Пословником предвиђено је да министри свака три месеца подносе надлежном скупштинском одбору извештаје о раду. Стручњаци, ипак упозоравају да Пословник обилује манама.

Скупштина Србије требало би да настави рад половином септембра, када ће посланике, по повратку у скупштинске клупе после летње паузе, сачекати примена новог Пословника.

Новим Пословником предвиђено је да министри свака три месеца подносе надлежном скупштинском одбору извештаје о раду. То је одлична новина, поручују из "Транспарентности Србије", али упозоравају да пословник обилује манама које ће оставити последице.

Министарка Дијана Драгутиновић би тако, на пример, могла да буде пропитана о томе како се пуни државна каса, министар Динкић о ефектима субвенционисаних кредита привреди, министар Дачић о резултатима борбе против криминала, па би тако свих 24 министара могло би да одговара за оно што је урађено у њиховој надлежности.

Из Скупштине поручују да је том одредбом пословника контрола Парламента над радом Владом повећана.

Председник Административног одбора Скупштине Србије Ненад Константиновић рекао је да се новим пословником успоставља обавеза министра да дође пред одбор и одговара на питања одбора.

"Наравно да сваки одбор има могућности да по некој теми позове министра да га саслуша као што смо дали да организује јавна слушања и не само са министрима већ и заинтересованим лицима стручњацима", рекао је Константиновић.

Пословник различитих аршина?

Добро је што Скупштина добија нову полугу моћи, сматрају у "Транспарентности Србије". Питају међутим, зашто парламент у Пословнику, према Влади и независним државним телима примењује различите аршине.

"Код независних државних органа пословником се предвиђа поступак за разрешење уколико не поднесе извештај, а таквог аутоматизма нема када је реч о непослушним министрима", рекао је програмски директор "Транспарентност Србије" Немања Ненадић.

За Скупштину, која заиста жели да надзире извршну власт, најдрагоценији материјал су извештаји повереника, омбудсмана, Агенције за борбу против корупције и других независних тела, поручују стручњаци. Они одобравају да се о њиховим извештајима расправља, али не и да се гласа, што пословник предвиђа.

"Чини ми се да се обрће однос према том, тзв. четвртом сектору, независном сектору власти. Може да га примора да да отказ", рекао је  председник "Транспарентност Србија" Владимир Гоати.

У искораке новог пословника убрајају се: обавеза подношења амандмана у електронском облику, објављивање више садржаја на сајту Парламента, као и увођење новчаних казни за прекршаје посланика.

Као једну од већих мана стручњаци наводе то што ни нови пословник не гарантује да ће грађанске иницијативе заиста доћи на дневни ред неког од заседања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво