Условљавања због резолуције о Косову

Мали број веома утицајних земаља чланица ЕУ, одлучио да изврши притисак на Србију пред и током расправе на Генералној скупштини УН у вези са статусом Косова и српском резолуцијом о јужној Покрајини, рекао потпредседник Владе Божидар Ђелић.

Потпредседник Владе задужен за европске интеграције Србије Божидар Ђелић изјавио је да је мали број веома утицајних земаља чланица ЕУ, одлучио да изврши притисак на Србију пред и током расправе на Генералној скупштини УН у вези са статусом Косова и српском резолуцијом о јужној Покрајини.

Инструмент притиска јесте српска кандидатура за чланство у ЕУ за коју је, пре прослеђивања Савету министара, потребан консензус свих земаља чланица, навео је Ђелић у интервјуу Радио Београду.

"Од момента усвајања Лисабонског споразума, у децембру месецу прошле године, корак прослеђивања кандидатуре, и то не само за Србију, је постало политичко питање. Од тада знамо да то неће бити само технички корак, већ да ће да изискује и политички консензусе. Ново је да, имајући у виду развој ситуације око Косова, на жалост један мали број утицајних земаља жели да нашу кандидатуру за чланство у ЕУ веже за питање решавања статуса Косова", рекао је Ђелић.

Ђелић очекује да ће они који мисле да на овај начин могу да врше притисак на нашу земљу, брзо увидети да та политика не даје резултате. "Не због тога што смо неразумна земља, јер веома добро знамо да нам је потребна подршка свих великих сила, нарочито ЕУ, да на дуги рок развијамо нашу земљу у корист наших грађана и наше привреде".

Са друге стране, навео је Ђелић, као демократска земља имамо право да бранимо наш територијални интегритет и нема разлога да будемо једина земља чланица УН на чијем се случају покушава оправдати једнострана сецесија.

"Зато мислим да ћемо кроз коју недељу или месец добити много веће разумевање, па и оних који покушавају да врше притисак", рекао је потпредседник Владе.

Ђелић је истакао да Србија има јасну политику да је консензус Београда и Приштине  најдиректнији могући начин да се поново успостави европско јединство око питања Косова, тако што ће се Немачка сложити са Шпанијом, Француска са Грчком, Велика Британија са Совачком.

"И у том смислу Србија сигурно не ради на томе да искористи поделу Европе, него жели да буде део решења које ће бити прихватљиво за све", истакао је Ђелић. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво