Скупштина усвојила одлуку Владе

Српски парламент подржао Владин предлог Одлуке о мишљењу МСП-а о леганости једнострано проглашене независности Косова. Од 220 присутних, за Одлуку су гласала 192 посланика.

Скупштина Србије усвојила је са 192 гласа "за", Владин предлог Одлуке о мишљењу Међународног Суда Правде о леганости једнострано проглашене независности Косова. Од присутних 220 посланика, после дванаесточасовне расправе, 26 посланика се изјаснило против, а два посланика нису гласала.

За одлуку су гласали представници владајуће коалиције, Српске напредне странке, Нове Србије и Српске радикалне странке, док су против били посланици Демократске странке Србије и Либерално демократске партије.

Ванредна седница Скупштине Србије, сазвана на захтев Владе Србије, обележена је полемикама о политици коју Влада Србије води према Косову, као и о ефектима мишљења које је дао Међународни суд правде.

Одмах по излагању извештаја Душана Батаковића о процесу пред Међународном судом правде, и министра спољних послова Вука Јеремића о дипломатским активностима Владе Србије које су наступиле после једностраног проглашења независности Косова, почела је расправа лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића и шефа српске дипломатије о "новoj политици".

Јовановић је од Јеремића затражио окретање ка новој политици, док Јеремић тражи од Јовановића да нову политику, о којој прича, сам предложи.

Демократска странка Србије, критикујући политику Владе Србије, затражила је да се пред Међународним судом правде тужи нека од држава која је признала Косово, на шта је министар спољних послова рекао да не верује да, и када би се суд за то прогласио као надлежан, донео неку одлуку која би била повољна по Србију, пошто је већ, према речима министра, суд одбио да се изјасни о суштини питања које му је постављено.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма бранио je политику Владе Србије, док је лидер Српске напредне странке Томислав Николић позвао је Владу на оставку. Николић садашњу ситуацију сматра поразом Србије, а не, како наводи, правним поразом.

Позив на оставку министра Јеремића упутио је и председник Нове Србије Велимир Илић због, како је рекао, "тешког пораза који је Србија претрпела пред Међународним судом правде".

Шеф посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија позвала је посланике да гласају за владин предлог одлуке, а подршку су најавили Г17, због тога што, према речима Сузане Грубјешић, политика која се води одражава политику континуитета, као и посланици Савеза војвођанских Мађара.

Српска радикална странка оптужила је Владу и председника Бориса Тадића да политику воде по налозима "западних сила".

Тодоровић је рекао да је Влада "све карте бацила" на одлуку Генералне скупштине, која ће се ослонити на одлуку МСП, што је ризичан потез који не може имати повољних исхода. Тодоровић је рекао да се Србија, очекујући нова признања, не може надати повољном решењу у Генералној скупштини.

Јеремић је објаснио да том резолуцијом Србија жели да створи "штит од нових признања". Он је позвао СНС да подржи резолуцију и поручио Николићу да би са својим скупштинским кредибилитетом био "изузетан изасланик", који би другим земљама носио званичну поруку Србије. Тој Јеремићевој констатацији оштро је реплицирао Чедомир Јовановић.

Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић истакао је да питање које се води у скупштини није партијско, већ државно. Дачић сматра да мора да постоји дијалог, да се мора реаговати тако да се међународној заједници покажу где су "црвене линије" и да на овој седници разматра у питање куда држава иде, ко су њени савезници и да ли уопште има савезнике.

Дачић сматра да предстојећи потези Србије, када је реч о Косову и Метохији, у будућности морају бити добро осмишљени како се не би догодило да пред Генералном скупштином УН Србија сама стави тачку на борбу за очување свог територијалног интегритета и суверенитета.

Посланик Партије за демократско деловање Риза Халими критиковао је политику Владе Србије према Косову. Према његовим речима, суштински проблем, који је пренет из ранијих времена, јесте недостатак реалистичког и савременог приступа у државној политици Србије према питању Косова.

Спољнополитичка иницијатива Србије није дала очекиване резултате, рекао је посланик Г17 плус Влајко Сенић, истичући да скупштина сада мора да одговори на питање "шта треба чинити сутра", пошто је политика "Косово, па тек онда ЕУ" доживела пораз на изборима 2008. године.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић оценио је да је МСП донео политичко, а не правно мишљење, али да, ипак, није признао косовским Албанцима право на самоопредељење, што значи да Србија није доживела пораз на правном плану. Богдановић је истакао да је данас, више него икада, потребно постићи јединство по питању одбране Косова.

Суд није затворио врата

Ванредна седница Скупштине Србије, којој су присуствовали председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и велики број министара, почела је извештајем шефа правног тима Србије Душана Батаковића о процесу пред Међународном судом правде.

"Суд, у саветодавном мишљењу о једнострано проглашеној независности Косова, није затворио врата за даље политичке и дипломатске активности Србије чији је циљ очување територијалног интегритета и суверенитета", навео је Батаковић.

Начином на који је формулисао саветодавно мишљење, суд је покушао да пронађе излаз из непријатне политичке ситуације, па је третирао питање декларације као правног инструмента, а не питање права на отцепљење и последице тог чина, рекао је Батаковић.

На тај начин, суштински део постављеног питања враћен Генералној скупштини Уједињених нација, истакао је шеф правног тима Србије.

Министар спољних послова Вук Јеремић говорио је о дипломатским активностима Владе Србије, које су наступиле после једностраног проглашења независности Косова.

Јеремић је рекао да Србија и даље сматра да је приликом проглашења независности Косова прекршено међународно право и да косовски Албанци нису имали право на сецесију.

"Суд је препустио политичко одлучивање о праву на сецесију косовских Албанаца дебати која ће се водити пред Генералном скупштином УН", рекао је Јеремић.

Пут трајног решења

На дневном реду ванредне седнице налазио се владин Предлог одлуке о мишљењу Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова и наставку активности Србије у одбрани суверенитета и територијалног интегритета земље.

У владином предлогу резолуције, позива се на национално јединство и најављује коришћење свих расположивих дипломатских и политичких средстава за очување суверенитета и територијалног интегритета.

"Народна скупштина сматра да је неопходно да се путем мирних преговора дође до трајног, одрживог и обострано прихватљивог решења за Косово и Метохију, у складу са Уставом Републике Србије, које ће омогућити историјско помирење српског и албанског народа, као и мир и стабилност региона", наводи се у тексту.

Оцењује се да саветодавно мишљење МСП правде отежава напоре Србије да оствари циљеве државне политике о Косову и Метохији, али најављује да ће Влада Србије поднети Резолуцију Генералној скупштини УН, чије би усвајање отворило пут да се кроз преговоре дође до компромиса.

"Народна скупштина изражава пуно опредељење за остваривање државног и политичког јединства по питању очувања Косова и Метохије и потврђује да Република Србија никада неће, ни експлицитно ни имплицитно, признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије", истиче се у предлогу резолуције.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво