Две године рада Владе

Србија избегла најтеже последице економске кризе и предстоји рад на подизању животног стандарда и стварању услова за нова радна места, поручио премијер Мирко Цветковић подносећи извештај о раду свог кабинета две године након што му је поверен мандат. Влада истрајала на испуњењу кључних принципа на којима је формирана, поручио премијер.

Подносећи извештај о раду свог кабинета, две године након што му је поверен мандат, премијер Мирко Цветковић поручио је да је Србија избегла најтеже последице економске кризе и да сада предстоји рад на подизању животног стандарда и стварању услова за нова радна места.

Премијер је рекао да је Влада истрајала на испуњењу кључних принципа на којима је формирана и да је сада ближа њиховом испуњењу.

Ти циљеви су европски пут Србије, дипломатска и правна борба за Косово и Метохију, јачање економије и социјалне одговорности и борба против криминала и корупције, навео је премијер.

Цветковић је рекао да је Влада највише снаге и средстава уложила у економију и да је антикризним потезима спречила колапс привреде. Иако је Србија, како каже, прошла боље у поређењу са земљама у региону, премијер се слаже са оценом да грађани тешко живе.

"Далеко смо од тога да смо пребродили кризу, али могу да оценим да су отклоњене највеће опасности. Објективно, велики број грађана и даље тешко живи, а приоритет ове Владе је да и у временима кризе старамо услове за нове инвестиције", рекао је Цветковић.

Сто дана након формирања Владе премијер је рад кабинета оценио петицом, а овог пута није желео да да оцену. Сматра да су сви министри учинили највише што су могли у условима кризе.

"Ако будемо тиме задовољни то нас неће нигде довести, свуда је могло бити боље, али не бих никога издвојио", рекао је премијер.

Новинари су издвојили министра здравља - занимало их је да ли осећа моралну одговорност због афера у његовом ресору.

Милосављевић је рекао да би сваки министар могао сваког месеца да поднесе оставку због лоших ствари у његовом ресору, да "никада не бежи од своје личне одговорности, а да је на грађанима да дају оцену".

За Владу, према речима премијера, најкрупнији државни проблем са којим се суочила јесте питање Косова, а успех је, каже, постигнут укидањем виза и подношењем кадидатуре за чланство у Европску унију, реформом правосуђа, бољом сарадњом са суседима.

Снажна борба против криминала

"Сматрам да никада у историји Србије није вођена овако снажна борба против криминала, што је резултирало смањењем степена криминала и корупције", рекао је Цветковић.

Министри су коментарисали опаске да Влада често није деловала јединствено и то због страначких разлика и да би то могло угрозити њен опстанак.

"Дужина трајања Владе зависиће од тога колико успешно спроводи циљеве које је поставила у интересу грађана. Урбана је легенда да је Г17 плус одговоран за то што претходне Владе нису саставиле крај мандата", рекао је министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић.

У протекле две године, како је рекао премијер Цветковић, политички је стабилизован југ Србије, у Србији су успостављени европски стандарди у области животне средине и просторног планирања, суштински је реформисана Војска Србије, реформисане су и безбедносне службе, а бројним законима уређују се области пољопривреде, трговине и заштите потрошача, телекомуникација, саобраћаја, културе и спорта, навео је премијер.

Према речима премијера, уклоњене су бројне препреке ка ЕУ, и после 20 година блокаде грађани путују без виза, промет робе се одвија несметано, ратификован је Споразум о стабилизацији и придруживању, а Србија је предала захтев за пријем у ЕУ.

Ову посебну седницу, која је трајала 50 минута премијер је закључио жељом да убудуће буде више успеха. Свој оптимизам, како каже, црпи из утиска да је најгоре прошло.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво