Избори за Националне савете

У недељу, на првим директним изборима своје Националне савете бираће 16 мањинских заједница док ће, уз помоћ електорске скупштине, представници хрватске мањине то учинити у Суботици, словеначке у Београду, а македонске у Панчеву.

Више од 436 хиљада припадника националних мањина у Србији у недељу, бира своје представнике.

На првим директним изборима своје Националне савете бираће 16 мањинских заједница док ће, уз помоћ електорске скупштине, представници хрватске мањине то учинити у Суботици, словеначке у Београду, а македонске у Панчеву.

Националне мањине гласаће заокруживањем кандидата на листићима различите боје за сваку мањину.

На 883 бирачка места изборе ће надгледати домаћи посматрачи, али и 170 акредитованих међурнародних посматрача укључујући и оне из Јапана и Ирака.

"Политичке тензије су напете, имамо мањинске заједнице које су партијски испресецане. То све утиче на изборни процес, али и гарантује да ће све добро проћи. Кључно је да се Министарство неће мешати у изборни процес", рекао је Ђорђе Вуковић из Цесида.

По затварању биралишта резултати гласања уносе се у компјутерску базу, а гласачки листићи шаљу у Централну изборну комисију где се ручно пребројавају. Тако ће они моћи да се упореде са подацима добијеним на месту гласања.

"Што се тиче компјутерске обраде података, ту смо доста јаки. Самим тим што имамо два начина доставе података могуће је одмах, где стоји нека сумања, прегледати записнике", рекла је председница Централне изборне комисије Розалија Торде.

Прелиминарни резултати биће познати у недељу око 23 часа, а коначни 9. јуна.

Упис у посебне бирачке спискове биће настављен после одржавања избора тако да ће и оне мањине, које сада нису стекле право да бирају свој савет, као што су то на пример Горанци или Црногорци, то моћи да учине на наредним изборима за четири године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво