Централно Косово без телефона

Косовска полиција наставила искључења предајника српских мобилних оператера. Без икаквих комуникацијских веза остало око 100.000 Срба на Косову, с обзиром на то да су прекинуте и везе фиксне телефоније. Везе раде само на северу Косова.

Након што је јуче онеспособила 14 базних станица српских мобилних оператера, косовска полиција је наставила искључења. Јутрос је искључен предајник "Телекома Србије" у Штрпцу и Косовској Каменици. Више од 100.000 Срба у Покрајини остало је без мобилне и фиксне телефоније.

Како је у прекиду и фиксна телефонија, велики број српских села потпуно су одсечена једна од других. Везе раде само на северу Косова.

И предајник регионалне телевизије и радија "Херц" у Штрпцу, који емитује програм на српском језику, демолоран је јутрос око 6.30 уз јаке полицијске снаге. У тој општини живи око 12.000 Срба.

Директор ТВ "Херц" Бојан Младеновић рекао је да није добио никакво објашњење због чега је уништен и предајник, додајући да  су радници уништили све што су могли. Мрежа 063 у Штрпцу је у функцији.

Уништена је и емисиона техника мреже "Косма" коју чине пет српских радиостаница, а која поседуја све дозволе за рад на Косову и Метохији, поручују из Удружења новинара Србије. 

Опрема се налазила код репетитора Бели камен на Брезовици. Монтери су уз асистенцију полиције пресекли каблове на линковима "Косме" и уништили агрегат чија је вредност око 10.000 евра, саопштава УНС.

У току дана уништена је и опрема за емитовање програма телевизије "Пулс" из Шилова на предајнику који су пре неколико месеци непознате особе дигле у ваздух.

Због престанка мобилне мреже Телекома и Теленора у српским срединама централног Косова и другим деловима покрајине у блокади су службе хитне медицинске помоћи, јер не могу да приме позиве пацијената нити да ступе у контакт са амбулантама и болницама.

Пацијенти могу да добију помоћ хитне медицинске службе само око дођу директно у домове здравља и установе Хитне помоћи. У блокади су и друге службе. Интернет сигнал није прекинут.

Опасност од ескалације сукоба

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорио је да постоји опасност од сукоба ако представници косовских институција покушају на северу Косова да угасе сигнал српских оператера мобилне телефоније.

"Ми не желимо да дође до тог сукоба и учинићемо све да до њега не дође, али ћемо и учинити све да се не дозволи да се, као што је то био случај јужно од реке Ибар, угаси мобилна или фиксна телефонија. Не можемо дозволити да немамо никакву комуникацију са централном Србијом и остатком света", рекао је Богдановић.

Иако је наглашено да су српски званичници у сталној комуникацији са представницима међународне заједнице на Косову, а пре свега Еулексом, министар Богдановић је рекао да је поражавајуће то што међународна заједница ћути и то што од Еулекса још нема одговора.

Регаујући на инцидент који се догодио у општини Звечан када је антенски предајник косовског оператера мобилне телефоније "Ипко" оштећен у експлозији, министар Богдановић је изјавио да се ради о одређеној врсти провокације, али да Срби не желе никакве сукобе у покрајини.

"Не желимо никакве сукобе, иако друга страна прижељкује сценарио у којем би српска заједница реаговала насилно", рекао је Богдановић уз апел представницима општина на Косову и Метохији да трезвено и хладне главе размишљају о свему.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је у Јутарњем дневнику РТС-а да овај потез привремених косовских власти представља кршење људских права.

"У оваквим условима стварају се услови за полуистине и истине, подиже се тензија а у стању високе тензије све је могуће", рекао је Ивановић.

Председник општине Шрпце Звонко Михајловић изјавио је да је искључење сигнала српских оператера мобилне телефоније у Сиринићкој Жупи још један вид притиска на Србе како би се одселили са Косова и Метохије и нагласио да дубоко верује да ће Београд наћи начин да адекватно реагује и реши проблем.

Наставак искључења предајника српских мобилних оператера најавила је јуче косовска Регулаторна агенција за телекомуникације.

Привремене косовске институције кажу да српски оператери раде неовлашћено, а из Министарства за Косово и Метохију подсећају да сви наши мобилни оператери раде по дозволама добијеним много пре 1999. године, у којима време на које су добијене, није било лимитирано.

У току дана, шеф Мисије Еулекса Ив де Кермабон разговарао је са представницима привремених косовских институција, након чега је саопштено да европска мисија није обавештена нити консултована о искључивању српских оператера.

Без решења за здравствено угрожене

Дирекоторка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић рекла је да је другог дана прекида комуникације појачано довежење пацијената у домове здравља. 

"Ако је косовска влада хтела да уводи ред и легалност, онда је требало да припреми становништво на то, а не да остави болесне људе, животно угрожене да немају начин да затраже медицинску помоћ", рекла је Трајковић.

"Хитну помоћ нико не зове, без обзира што смо јавност обавестили да смо набавили три мобилна телефона косовског опратера Ипко", рекла је Трајковићева.

Директорка грачаничког Дома здравља сматра да је морало да постоји решење како да се Срби са централног Косова организују у случају погоршања здравственог стања, у овој ситуацији.

"Уколико се деси било какав смртни исход ми ћемо морати да поднесемо пријаву не само против владе Косова, већ и против међународних институција јер је ово потпуно нехуман и нецивилизацијски акт према српској заједници", нагласила је Трајковић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво