Спомен плоча погинулим кинеским новинарима

Десет година после бомбардовања кинеске амбасаде, откривена спомен плоча у знак сећања на три новинара која су погинула те ноћи. Србија никад неће заборавити жртве НАТО бомбардовања, поручио Драган Ђилас. Напад на амбасаду изазвао огорчење кинеског народа, истакао је амбасадор Веи Дингхуа.

Градоначелник Београда Драган Ђилас и кинески амбасадор Веи Дингхуа открили су данас спомен плочу на месту где су пре десет година у НАТО бомбардовању амбасаде Кине убијена три кинеска новинара, а 20 запослених у амбасади лакше и теже повређено.

У тадашњој згради Амбасаде, у улици Трешњиног цвета на Новом Београду, погинули су новинари Су Сингху, Џу Јинг и Шао Јунхјуан.

Након откривања спомен плоче и полагања венаца, Ђилас је рекао да Србија никада неће заборавити жртве НАТО бомбардовања, међу којима су и тројица кинеских држављана.

"Кинески народ је и у време НАТО бомбардовања био са Србима и Србијом и због тога што су остали заједно са нама у тим тешким временима троје људи је изгубило живот, а 20 је тешко повређено", истакао је Ђилас.

Ђилас је подсетио да се Србија и Београд и дан данас опорављају од последица НАТО бомбардовања у коме је погинуло више од две хиљаде људи.

"Користим ову прилику да се захвалим народу Кине и кинеској држави на помоћи и што је у тим тешким временима била са нама", рекао је градоначелник Београда.

Амбасадор Кине је истакао да је пре десет година кинеска амбасада у Београду "варварски бомбардована и да је то учинио НАТО са Америком на челу".

"У нападу су погинула три кинеска новинара, а велики број кинеских дипломата је повређен", рекао је Веи Дингухуа, и додао да је тај "злочин изазвао велико огорчење кинеског народа и оштру осуду мирољубивих људи у свету".

Кинески амбасадор је рекао да се та трагедија не сме заборавити и да се не сме дозволити да се она понови.

Откривању спомен плоче погинулим кинеским новинарима, на месту некадашње амбасаде те земље у Београду, присуствовали су и ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић и председник општине Нови Београд Ненад Миленковић.

Спомен плоча је рад академског вајара Николе Милуновића, израђена је средствима града Београда, а иницијатива за њено постављање потекла је од Министарства спољних послова Србије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво