Сећање на страдале у НАТО нападу на РТС

Данас се навршава десет година од НАТО бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, када је погинуло 16 радника РТС-а.

У ноћи између 22. и 23. априла, у два сата и шест минута, пре десет година, у НАТО бомбардовању зграде Радио-телевизије Србије у Абердаревој улици погинуло је 16 радника РТС-а.

У згради РТС-а убијени су:
     
Јелица Мунитлак (28), шминкер, Ксенија Банковић (28), видео миксер, Дарко Стиоменовски (26), техничар у размени, Небојша Стојановић (27), техничар у мастеру , Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (31), електричар, Александар Делетић (31), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (34), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милан Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, Слободан Јонтић (54), монтер.

Годину дана по бомбардовању, међународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" огласила се саопштењем у којем се наводи:
 
"23. априла 1999. године у 2.06 НАТО је бомбардовао зграду РТС-а у Београду где је усмртио 16 људи. Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ... И поред ратне пропаганде овог медија, није било никаквог војног оправдања за бомбардовање зграде РТС-а. НАТО није упозорио цивиле. Зграда је смештена у густо насељеном градском језгру. Особље у њој налази се 24 часа дневно. Био је то потпуно непотребан напад."

Челници НАТО остали су, међутим, при тврдњама да је напад био оправдан износећи контрадикторна објашњења, а специјална комисија Хашког трибунала, која је формирана да испита, између осталог, и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.   

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић осуђен је 2002. на 10 година затвора јер није поштовао наређење Савезне владе и људе и технику иселио из објеката у Абердаревој и Хиландарској улици на сигурније положаје.

Породице страдалих и њихове колеге из РТС-а одржаће и ове године, код споменика "Зашто", помен, који ће Први програм од  02:03 директно преносити.

"Бомбардовање РТС-а - десет година касније"

Независно удружење новинара Србије организoвало је  данас округли сто на тему "Бомбардовање РТС-а - десет година касније".

Учествујући у расправи министар културе Небојша Брадић оценио је да ни десет година од убиства шеснаест радника РТВ Србије у НАТО бомбардовању правда није задовољења, и да одговорност сносе они који су доносили одлуке о бомбардовању али и онима који нису учинили ништа да се таква ситуација избегне.

Брадић је нагласио да се не сме заборавити да је погођена медијска кућа цивилни циљ и да су људи који су погинули били на радним местима, да су погинули били ненаоружани и невини људи.

Године које су прошле не могу учинити да одговорност за бомбардовање буде умањена нити жртве заборављене. Нисмо могли да утичемо на избор циљева бомбардовања и нисмо могли да заштитимо зграде али погибија људи је могла И морала бити избегнута, рекао је Брадић.

Према његовим речима, опомена и порука са данашњег скупа је да ни једна пропаганда није вреднија од људског живота.

Одговорност је на свима који су доносили одлуке. Оних који у одлучивали о бомбардовању и одређивању такозваних егитимних циљева али и оних који су могли и морали учинити
да се таква ситуација избегне, рекао је Брадић.

Округлом столу присуствовале су и породице убијених радника РТС, које се, како је Жанка Стојановић, мајка Небојше, једног од погинулих радника, десет година боре да "докажу доказано" да су њихови најближи жртвовани.

Стојановић је рекла да су породице погинулих десет година биле принуђење да саме трагају за доказима, јер је држава уместо да ради свој посао "заштитила саучеснике у злочину" тако да суд није проширио "процес на наредбодавце" директора РТС Драгољуба Милановића.

Позив УНС-а и синдиката новинара

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) позвали су колеге да сутра у 13 часова, испред зграде РТС-а у Абердаревој улици обележе десету годишњицу убиства 16 медијских радника.

Представници удружења ће, како је најављено, на кратко развити транспарент "Медији нису војни циљ - Media is no military target", а затим ће у 14:06 часова отићи на помен који организују породице страдалих испред споменика "Зашто?".

У саопштењу УНС-а и СНС-а наводи се да ни после десет година није утврђена потпуна одговорност за жртвовање радника РТС-а.

"Никаквим аргументима не може се оправдати да, када је постало јасно да су и медији у бомбардовању Србије 1999. године проглашени легитимним циљем, није учињено ништа да се радници РТС-а у Београду заштите и изместе из зграде".

"Напротив, под претњом отказима наставили су да раде у згради медија са којом се лицитирало када ће бити гађана", наведено је у саопштењу.

УНС сматра да на сва питања породица жртава власти треба званично да одговоре и учине све да њихова, свакако најупорнија, потрага за истином и правдом буде завршена.

УНС и СНС истичу да ни после десет година није покренуто питање одговорности НАТО-а за бомбардовање медија, иако медијска кућа, као цивилни објекат, не сме и не може бити "легитимни војни циљ".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво