Читај ми!

Француско-немачки план – шта нам се нуди, а какве су последице одбијања

Француско-немачки план је нови преговарачки оквир у коме Београд и Приштина треба да нађу решење косметског питања – то је синоћ саопштио председник Србије Александар Вучић. Потврдио је и да се у њему од Београда захтева да дозволи чланство Приштине у Уједињеним нацијама. О даљим корацима разговараће се у Скупштини где ће у наредних десет дана осим посланика власти и опозиције бити и председник државе. Дан после обраћања Вучића, западне дипломате позивају да се понуђени план што пре прихвати.

И даље непознат јавности, француско-немачки план добио је обрисе после јучерашњег обраћања председника. У њему нема ничег доброг за Србију, а у случају да га одбијемо биће још горе – тако укратко могу да се сумирају најављене економске и политичке последице.

"Нисмо ми учествовали у прављењу тог плана, ни на који начин, нико нас ништа није ни питао, нико нас ни око чега није ни консултовао. Они су дошли да нам предоче свој план и да нас упознају са оним што су они ставили на свој папир", поручио је Александар Вучић.

Зато појачане дипломатске активности Запада некадашњи дипломата не назива преговорима, већ разговорима у којима се од Србије тражи да призна косовску независност.

"Наша сагласност са оним што Запад сматра да је дефинитивно изгубљено је незаменљива. Без ње ништа им не вреди то што су постигли, а све су постигли бесправним средствима. Све је у стању чекања даљег развоја који може бити врло разноврстан. Ми немамо никаквог интереса да журимо да се приклонимо вољи моћника, тим пре што имамо на својој страни неотуђиво право власништва над том територијом", каже Владислав Јовановић, некадашњи дипломата.

Интересе Србије другачије виде амбасадори Немачке и Француске, држава чији се лидери сматрају ауторима плана за решење косметског питања.

"Овде се на ради о претњама или санкцијама Србији, већ је то једна шанса коју треба размотрити. Могућност да се убрза приближавање Унији, да се појача економски развој и да се омогући становништву региона, укључујући и српску мањину на Косову, да напредује", истиче Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији.

"Сматрамо да је то важан и једини пут којим може да се заврше конфликти у региону. Стога је наша жеља да се дијалог заврши што пре и да донесе резултате", додаје Анке Конрад, амбасадорка Немачке у Србији.

"План нуди решење које иде у правцу коначног признања независности Косова"

Резултат прихватања плана могао би да буде и промена става пет чланица Европске уније које не признају једнострано проглашену независност Косова, упозоравају аналитичари.

"Дефинитивно се види да и они свој став према КиМ везују за наш став, јер ако бисмо ми прихватили решења из овог плана, онда би то њима дало простора да и свој став промене у корист тих решења, а у вези с нашим ставом. Овај план нуди решење које иде у правцу коначног признања независности Косова и потврде косовске државности кроз приступ УН", поручује Зоран Миливојевић, бивши дипломата.

Европски план подржава Америка чији амбасадор у Београду подсећа да његовој примени треба да претходи формирање ЗСО. О тој теми ће дискутовати косовске политичке странке и цивилни сектор на скупу који је за 31. јануар заказао амбасадор САД у Приштини.

"То се прво мора решити, а онда оно што предвиђа француско-немачки предлог. Ту се већ иде на неке шире идеје које ће захтевати мало више времена. На првом месту је спровођење већ постигнутих споразума", каже Кристофер Хил, амбасадор САД у Србији.

Посебна седница Скупштине о КиМ 

Прихватање или одбијање нових споразума захтева јединство, поручује председник Републике Српске.

"И да се каже – ако одбијамо, одбићемо заједно. Ако прихватамо, прихватамо заједно. А то је важно само зато да Србија и Срби после тога не би поново били подељени. Шта год да се уради морамо да урадимо заједно. Ако одбијемо француско-немачки план онда то мора да одбије и власт и опозиција и друштво у целини, ако га прихватимо онда треба сви да прихватимо", наводи Милорад Додик, председник Републике Српске.

Понуђена решења за КиМ биће тема посебне седнице Скупштине на којој ће бити и председник Вучић. Требало би да се одржи у наредних десетак дана, потврдио је председник Парламента.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво