Читај ми!

Брнабићева председавала седници Савета за БДП, присуствовао и Вучић

Председница Владе Ана Брнабић председавала је седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП), којој је присуствовао и председник Републике Александар Вучић.

Имајући у виду неповољне показатеље актуелне енергетске и економске ситуације у свету, на седници су анализирана домаћа и глобална кретања са пројекцијама привредног раста за текућу годину и могућностима за одржање финансијске стабилности земље, саопштила је Влада Србије.

"На седници је речено да су у областима туризма, информационих технологија и услуга остварени добри резултати, а да су мере предузете у привлачењу директних страних инвестиција у претходној години биле значајан покретач домаће привреде и додатни подстицај за отварање нових радних места", додаје се у саопштењу.

Такође, истиче се, услужни сектор је у претходној години имао улогу доминантног носиоца привредног раста.

Када је у питању пољопривреда, подвучен је значај улагања у додатне мере заштите од природних непогода, пре свега радарске системе за противградну одбрану, системе за наводњавање, електрификацију поља.

"Посебан акценат стављен је на додатне подстицаје сточарству, које у последњим годинама бележи тренд опадања. Ресорно министарство ће радити и на ревидирању критеријума за учешће у ИПАРД програму како би већи број регистрованих газдинстава могао да аплицира за ова европска средства за пољопривреду", наводи се у саопштењу.

Како би се очувао одржив привредни раст, наведена је неопходност даљег улагања у капиталне пројекте у области путне и железничке инфраструктуре, али и ефикасне реализације и извршења буџета у области здравства, енергетике, заштите животне средине, спортске и комуналне инфраструктуре.

"Једна од мера коју ће Савет за БДП пратити током године је и брзина издавања локацијских услова и грађевинских дозвола како би се ослободио пун потенцијал приватних инвестиција у Србији", додаје се у саопштењу.

Закључено је да је даље подстицање дуалног образовања изузетно важно, с обзиром на потребе домаћег тржишта и чињеницу да они који су образовани по овом систему лакше долазе до посла и боље плаћених радних места.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво