Читај ми!

Брнабићeва: Србија има право и намеру да на КиМ врати своје снаге

Деловањем Аљбина Куртија доведени смо на ивицу оружаних сукоба, оценила је премијерка Ана Брнабић и изнела мишљење да Србија има право и намеру, према Резолуцији УН 1244, да на КиМ врати одређени број трупа. Захтеваћемо за КиМ све што је у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, поручила је премијерка.

Брнабићева је, на питање новинара да прокоментарише ситуацију на КиМ, казала да постоји контраст у којем Србија, како је рекла, као данас, уводи директни лет Ер Србије ка Кини, што је велика и важна ствар за повезаност Србије, Европе са Кином, а јуче отварање технолошког центра америчког Ривијана, нешто што ради као земља 22. века, а на другој страни ситуацију да је Курти враћа не у 19, већ у 18. век.

"Увек имамo шизофренију да се боримо за економију будућности, да у томе успевамо, да имамо радна места, инвеститоре, младе који се враћају у Србију из дијаспоре, да имамо све више иновационих компанија које брже подижу наш стандард и онда да нас стално, сада већ свакодневно, неко враћа у 18. век", указала је она.

Брнабићева је истакла да све што Курти ради у овом тренутку изазива опасност не само за Србе већ и за Албанце и читаву Европу.

"То је политика 19. века. Изузетно сам забринута и тешко је било спавати синоћ. Курти је све нас, и Србе и Албанце, довео на саму ивицу рата", истакла је Брнабићева и додала да Курти то није урадио сам јер партнери у ЕУ не реагују или реагују тек када заиста догори до ноката.

А Кфор и Еулекс, каже, не раде свој посао иако је то њихова обавеза не само према Бриселском већ и према Кумановском споразуму. Не штите Србе на КиМ, ни јужно од Ибра ни на северу.

Kршење Кумановског и Бриселског споразума 

Рекла је и да се свакодневно види кршење Кумановског споразума, као и Бриселског.

"Због тога смо веома близу томе и верујем да ће током данашњег дана председник Александар Вучић дати више информација о састанцима да према Резолуцији УН 1244 затражимо повратак наших снага на КиМ. Зато што Кфор не ради свој посао и зато што Срби на КиМ не могу да се осећају безбедно. Они су тамо животно угрожени укључујући и деца у вртићима", указала је она.

Брнабићева се осврнула на упад Кфора и РОСУ до зуба наоружаних у вртић на северу Косова и казала да треба само неки из Кфора и у Приштини да размисле како би њима било да знају да су до зуба наоружани упали у вртић у којем спавају њихова деца.

"Нико апсолутно ништа не ради. Доведени смо на ивицу оружаних сукоба. Довео нас је до тога један неодговорни појединац. Председник Вучић је преко 10 пута говорио да ће доћи до тога. Курти ризикује сваки дан, доводи до одређене нестабилности и довољна је само искра. Не могу да разумем партнере у ЕУ, ни НАТО ни Кфор, Еулекс, јер на територији КиМ, која је у овом тренутку вођена од привремених институција у Приштини нити имате владавину права, нити основна људска права, нити то неко контролише, нити да ли се Срби и остали неалбанци осећају базично безбедним", рекла је премијерка.

"Србија жели мир" 

Србија, како подвлачи, жели само мир и то је очигледно.

Курти, каже, ризикује јер нема ниједног инвеститора, ниједно радно место које може да изгуби, већ има историјски у Европи и свету највећу незапосленост, и то је једина територија на европском континенту која је са рестрикцијама струје почела у августу.

"Његова једина политика је да изазове сукоб, да људи тамо не би питали зашто ми живимо тако. Он тиме ризикује судбину свих људи на Западном Балкану. А сви громогласно ћуте", упозорила је она.

Брнабићева је истакла да мисли да Србија има право према Резолуцији 1244 и намеру да се одређени број трупа врати тамо, јер ако Кфор не обезбеди мир, Србија жели да се бори за мир и стабилност, јер она има много да изгуби.

"Немојте да се играте животима људи и перспективом за коју смо много радили", поручила је она.

"Захтеваћемо за КиМ све што је у складу са Резолуцијом СБ УН 1244"

Брнабићева је изјавила да ће Србија захтевати по питању КиМ оно што је у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 која је важећи документ и изразила очекивање да ће то прихватити сви они који позивају све земље света да се придржавају свих резолуција СБ.

На питање новинара да ли ће Србија послати војску на север КиМ пошто, како је навео новинар, по Резолуцији 1244 доле смеју само да буду присутни деминери и они који имају везе са цивилним властима, Брнабићева је рекла да ће се захтевати све што је у складу са Резолуцијом 1244.

"Све што је у складу са Резолуцијом 1244, за коју су сви гласали и која је важећи документ. Верујем да када будемо то захтевали, а колико година је од усвајања Резолуције 1244, да ће, наравно, оберучке прихватити сви они који позивају све земље на свету да се придржавају свих резолуција Савета безбедност, како би имали обезбеђене принципе међународног права и како бисмо рекли – мир у свету", рекла је Брнабићева.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је синоћ да ће Београд размотрити, у складу са Резолуцијом 1244, повратак до 1.000 наших безбедносних снага на простор Косова и Метохије.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво