Читај ми!

Јовановић: Слобода медија апсолутни приоритет, није дозвољено мешање у рад РЕМ-а

Mинистра информисања и телекомуникација Михајлo Јовановић рекао је за РТС да је слобода медија, безбедност, слобода рада и изражавања су апсолутни приоритет Владе Србије и Министарства информисања и телекомуникација. Направљена је веома ефикасна, мала Радна група у којој су заступљена сва медијска новинска удружења по рецепту како је рађена и медијска стратегија, очекујем да ћемо до краја године имати први драфт кровног закона у јавном информисању, каже Јовоановић

Mинистар информисања и телекомуникација Михајлo Јовановић рекао је коментаришући штрајк запослених у РЕМ-у, да је РЕМ наше регулаторно тело за електронске медије, регулаторна независна агенција и било какав утицај на њихов рад није дозвољен.

"Било какав коментар мене као министра информисања и утицај на њихов рад је недозвољен. Апелујем на то да се не врши притисак на наше регулаторне агенције. Ту си и РАТЕЛ и РЕМ и не могу да судим да ли су неку одлуку донели брже или спорије", истакао је Јовановић гостујући у Јутарњем дневнику.

Према његовим речима, слобода медија, безбедност, слобода рада изражавања су апсолутни приоритет Владе Србије и Министарства информисања и телекомуникација.

"У том смислу смо од првог дана посвећени том послу и реализицији медијске стратегије и акционог плана и рада са медијским и новинским удружењима и да је слобода новинара и њиховог изражавања апсолутни приоритет", каже министар.

Један од првих послова Министарства од када је Јовановић на челу јесте формирање Радне групе за измену Закона о информисању и закона о електронским медијима.

"Направљена је веома ефикасна, мала Радна група у којој су заступљена сва медијска новинска удружења по рецепту како је рађена и медијска стратегија. Ово је кровни закон у сфери јавног информисања. Очекујем да ћемо до краја године имати први драфт овог закона", рекао је Јовановић.

Додао је да мора да се спроведе и јавна расправа и да се пошаље у Брисел, да се добије мишљење Европске комисије.

"Сигуран сам да у првом кварталу следеће године можемо да имамо спреман овај закон и да упутимо Влади и даље Скупштини. Мој Циљ је да у раду ове Радне групе учествују стручњаци", каже министар.

Телевизије Н1 и Нова С пре три дана прекинуле су емитовање програма у Србији. Они сматрају да не постоје медијске слободе у Србији.

"Битно је да сви грађани знају да су они то урадили самостално . Ниједна државна институција није утицала на њих да обуставе свој рад, да не раде свој посао, нико их није спречавао да они раде", истакао је Јовановић.

Напоменуо је да мисли да они желе да утичу на рад и одлуке Регулаторног тела за електронске медије. 

"Апсолутно је недопустиво да се мешамо у рад регулаторних тела", каже министар.

О претњама новинарки 

Говорећи о претњама које је добила новинарка Јелена Обућина, Јовановић се захвалио Министарству унутрашњих послова и Тужилаштву за високотехнолошки криминал јер су муњевито одреаговали.

"Ово је доказ колико је Влади битна безбедност и независност новинара. Они си у веома кратком року лоцирали претњу која је дошла преко Твитера. Слобода и независност новинара је апсолутни приоритет", напоменуо је министар.

Говорећи о потписивању документа о укидању роминга за државе региона и државе ЕУ, каже да је ово одлична вест за наше грађане и привреднике.

"Мобилни оператори региона су се договорили да почев од октобра наредне године, па до краја 2026. постепено спуштају цену роминга", рекао је Јовановић и истакао пројекат на коме Министарство ради, а то је реализација широкопојасног интернета у нашим селима.

"Циљ нам је да до 2025. свако село, свака кућа у Србији има интернет 100 мегабита у секунди", рекао је Јовановић.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво