Читај ми!

Посланици наставили расправу о буџету за 2023. годину

Скупштинa Србије наставила је расправу о буџету за наредну годину. Буџет за 2023. је већи за 7,8 одсто у односу на актуелни ребаланс, а дефицит од 3,3 процента договорен је са ММФ-ом. Посланици владајуће већине најавили подршку, док опозиција критикује.

У Скупштини Србије јуче је почела расправа о предложеном буџету за 2023. годину, који је образлагала премијерка Ана Брнабић, која је на крају првог дана расправе затражила подршку посланика за предложену републичку касу.

Премијерка је истакла да је предложени буџет у складу са приоритетима који су изложени у њеном експозеу посланицима, те да ће Влада Србије наставити са капиталним инвестицијама, градити мостове, болнице, школе, научне институте, као и да ће радити на подизању животног стандарда грађана.

Навела је да је планиран дефицит од 3,3 одсто БДП-а, а дефицит је у ребалансу за ову годину износио 3,9 одсто, што према премијеркиним речима значи да се враћамо у преткризне године када је реч о овом параметру.

"Имамо никада већи буџет за капиталне инвестиције, улаземо у енергетику, просвету, науку, иновације, културу. Јавни дуг ће бити испод 60, односно 56,1 одсто БДП-а, а што је веома важно, имамо простор и даље ћемо се борити да стално повећавамо плате и пензије", рекла је Брнабићева.

Истакла је да ће пензије кумулативно, са повишицом од новембра и јануара, порасти за 20,8 одсто и да смо међу ретким земљама у Европи које, упркос разним кризама и рату у Украјини, иду ка расту плата и пензија.

Министар Синиша Мали поручио је да је удео нашег јавног дуга у БДП-у мањи него у Европској унији и додао да ће Србија ове године имати више од четири милијарде евра страних директних инвестиција.

Посланици владајуће већине најавили су подршку Предлогу буџета за 2023. годину оцењујући да су средства добро испланирана и одмерена, а опозиција је критиковала начин на који је сазвана седница, али и како је новац у буџету распоређен.

Више посланика критиковало је улагање у изградњу националних стадиона, а из посланичког клуба Зелено-леви блок питају зашто није опредељено више новца за канализациону инфраструктуру.

Двери су питале да ли у времену инфлације приоритет треба да буде, између осталог, пут Ниш-Мердаре и субвенционисање страних фирми, док Заветници критикују проценат који је буџетом предвиђен за пољопривреду.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је да буџет за пољопривреду у 2023. години износи 79,7 милијарди динара и одбацила је критике дела опозиције да се пољопривредницима дугују средства за субвенције.

Иначе, Предлог буџета за 2023. предвиђа укупне приходе и примања у износу од 1.843,4 милијарде динара, што је 7,8 одсто више него ове године, док су расходи планирани у висини од 2.107,4 милијарде динара.

Пред парламентарцима је 35 тачакa дневног реда, а међу њима су и предлози за избор судија који се први пут бирају на судијску фукцију, као и ратификација међународних уговора.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво