Читај ми!

Дачић са Борељом на маргинама самита ОЕБС-а у Лођу

Министар спољних послова Ивица Дачић на маргинама самита ОЕБС-а у пољском Лођу састао се низом високих званичника, међу којима и са високим представником за спољне послове и безбедносну политику ЕУ и потпредседником Европске комисије Жозепом Борељом.

Шеф српске дипломатије напоменуо је током разговора са Борељом да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Београда, као и један од наших главних спољнополитичких приоритета.

Такође је истакао да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих сфера нашег друштва, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Саговорници су разменили мишљење о тренутном стању дијалога Београда и Приштине и сагласили се да све напоре треба усмерити на наставак дијалога, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.

У разговору са својом немачком колегиницом Аналеном Бербок, Ивица Дачић је напоменуо је да се Србија залаже да висок ниво политичког дијалога, остварен у претходном периоду, буде настављен и интензивиран, као и да ускоро дође до размене посета.

Када је реч о регионалним питањима, министар Дачић је изразио наду да ће Немачка имати избалансирани приступ и конструктивну подршку дијалогу Београда и Приштине, са тежиштем на примени постојећих договора, а пре свега, формирању ЗСО, као и да је неопходно избегавати једностране потезе и не пружати подршку неразумним захтевима Приштине који су у супротности са договореним оквиром за постизање решења.

Саговорници су сложили да треба наставити не само политички дијалог, већ развој свеобухватне сарадње, укључујући и економску сарадњу.

Дачић је напоменуо да је Немачка најзначајнији економски партнер Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, као и да немачке компаније у Србији тренутно запошљавају око 78.000 радника.

Дачић са Нуландовом: Србија се залаже за стратешки дијалог са САД

Шеф српске дипломатије и подсекретарка Стејт Департмента за политичка питања Викторија Нуланд разматрали су стање билатералних односа две земље и сложили се да треба радити на интензивирању политичког дијалога.

Истакао је да би стратешким дијалогом између Србије и САД, који је предложила наша страна, била послата снажна порука Србији и њеним грађанима о актуелним односима, а истовремено би наш билатерални дијалог добио јаснију структуру.

Када је реч о питању Косова и Метохије, министар Дачић је подвукао да је Србија спремна да размотри све иницијативе које долазе од међународних представника по питању нормализације односа Београда и Приштине. Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу, али инсистира да се спроведу све обавезе из до сада постигнутих споразума, јер у супротном учешће у дијалогу губи смисао.

Дачић је такође изразио захвалност на континуираној подршци Вашингтона нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ, што је један од приоритетних спољно-политичких циљева Србије и наше стратешко опредељење. Ипак, напоменуо је да се Србија противи томе да напредак европских интеграција Србије буде у вези са напретком у оквиру дијалога са Приштином, имајући у виду да помак у процесу не зависи искључиво од наше стране.

На маргинама самита ОЕБС-а у Лођу, Дачић се састао и са министарком спољних послова Канаде Мелани Золи.

Саговорници су изразили опредељеност за јачање билатералних односа, који имају дугу традицију, с обзиром да је прошле године обележено 80 година дипломатских односа.

Дачић је подвукао да се Србија залаже за унапређење економске и других видова сарадње у областима рударства, енергетике и пољопривреде, као и за привлачење канадских инвестиција.

На састанку са колегом из Чешке, Јано Липавским, Дачић се сагласио са својим сагворником да се ускоро реализује званична посета председника те земље Милоша Земана Београду.

Дачић је рекао да очекује да ће Чешка подржати постизање трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво