Читај ми!

Министарски савет ОЕБС-а без концензуса о Украјини; Дачић: Приштина покушава да политизује рат

У Пољској се одржава, 29. Министарски савет ОЕБС-а. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић упозорио је да Приштина покушава да политизује рат у Украјини, као и да се деструктивно понаша у дијалогу са Београдом. На маргинама савета, разговарао је са министрима спољних послова Велике Британије, Исланда, Пољске, Чешке и Канаде.

Ригорозне мере безбедности и опсада градића познатог по фудбалском клубу, смештеног у централној Пољској. Педесет и седам шефова дипломатије од Ванкувера до Владивостока састало се на Министарском савету ОЕБС, на којем је главна тема рат у Украјини.

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ оштро је осудио "руску агресију против Украјине", истичући да је реч о кршењу међународног права, као и принципа ОЕБС-а.  

"Русија је донела рат у Европу и тако подрила Повељу УН, али и своје обавезе. Русија не може да освоји Украјину", рекао је Борељ.

"Нећемо допустити чланство Приштине у СЕ" 

Уочи обраћања на седници, шеф српске дипломатије Ивица Дачић запитао се хоће ли и он добити исти аплауз за поруку да је Косово Србија, као када његове колеге са Запада кажу да је Крим Украјина. 

"Привремене институције у Приштини свесно, у континуитету саботирају напоре на проналаску компромисног решења. Посебно је забрињавајуће што Приштина не одбацује само добру вољу и опредељеност Београда за дијалог, већ игнорише апеле из ЕУ и међународне заједнице", поручио је Дачић. 

На маргинама самита, Дачић разговарао је са шефицом дипломатије Исланда, државе која преузима председавање Савету Европе. "Нећемо без борбе допустити чланство Приштине у Савет Европе", истакао је министар спољних послова.

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), основана је 1975. године, а 2022. остаће упамћена по непостојању консензуса.

Због различитог виђења рата у Украјини, ово заседање завршиће се без иједног званичног документа.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво