Читај ми!

Вучић: Ново поглавље у односима Србије и Норвешке

Председник Србије Александар Вучић се, у оквиру дводневне посете Ослу, најпре састао са председником парламента Норвешке Масудом Гараханијем, а затим и са премијером Јунасом Гар Стореом.

Председник Вучић је на Инстаграму навео да је захвалио председнику норвешког парламента на томе што је Норвешка увек била спремна да помогне Србији, не само својим искуствима у хармонизацији стандарда и прописа ЕУ, већ и у експертској и финансијској помоћи реформским процесима, а посебно у модернизацији енергетског система.

"Данас отварамо ново поглавље у односима Републике Србије и Краљевине Норвешке", поручио је Вучић.

Након састанка са председником парламента, Вучић се састао са премијером Норвешке Јунасом Гар Стореом. Сторе је у част председника и делегације Србије приредио у Владиној вили радни ручак.

Вучић је оценио да је разговор са премијером Норвешке био оддличан и пријатељски разговор.

"Размотрили смо бројне теме од значаја за наше земље - од билатералне и економске сарадње, до планова и пројеката у области енергетике, инфраструктуре и инвестиција. Поновио сам захвалност Србије на партнерском односу Норвешке, као и на спремности да заједнички додатно јачамо и интензивирамо политички дијалог и свеобухватну сарадњу, јер наше земље не везују само интереси, већ и историјско пријатељство исковано у тешким временима", навео је Вучић на Инстаграму

Председник Вучић се састаo и са краљем Харалдом Петим и престолонаследником Хоконом, а положиo je венце на споменик страдалим Југословенима у Норвешкој у Другом светском рату.

Вучића су на гробљу, уз високе војне почасти, дочекали командант тврђаве Акешхус Арне Оперуд и генерални секретар Министарства одбране Фреде Хермансен.

Више од 3.000 Југословена страдало је у логорима у Норвешкој, од чега највише Срба. Они су били доведени у више од 20 радних логора у окупираној Норвешкој. 

Вучић ће, како је предвиђено, први радни дан у Норвешкој завршити посетом амбасади Србије у Ослу и вечером са норвешким привредницима.

Пре две седмице је у Београду одржана конференција заједно са Норвешком и земљама Западног Балкана о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије.

Вучић је раније најавио да Србија треба да спроведе реформу у сектору енергетике и диверзификује изворе снабдевања гасом и нафтом, као и да повећа улагања у обновљиве изворе енергије и да ће јој у томе помоћи Норвешка, која један од лидера у тој области и зеленој транзицији.

Ђедовић: Реформа енергетског сектора уз помоћ Норвешке

Министарка рударства и енергетике Дубравака Ђедовић, која такође борави у Ослу, изјавила је након састанка са државним секретаром у Министарству гаса и енергетике Норвешке Андреасом Бјеландом Ериксеном, да Србија може много да научи од Норвешке о томе како да на најбољи могући начин искористи потенцијале обновљивих извора енергије.

Истакла је да су Норвежани створили климу повољну климу за улагања у њихов енергетски сектор, али тако да њихови природни ресурси остану у њиховом власништву и да они имају највише користи од тога.

Ђедовићева је новинарима рекла да је Норвешка заиста енергетски гигант по питану хидроенергије, али и нафте и других природних ресурса, које су искористили на најбољи могући начин.

"Нема брзих решења, али добрим планирањем могу Норвежани да нам помогну да дођемо до дугорочних решења и заједно са партнерима из Норвешке већ радимо на томе да дођемо до стабилизације система у наредна 24 месеца", рекла је Ђедовићева.

Навела је и да током састанка није било речи о конкретним пројектима већ пре свега о регулаторном оквиру, који је први корак.

 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво