Читај ми!

Ларше: Залажемо се за пуну примену Бриселског споразума

Председник Сената Француске Жерар Ларше изјавио је да се залаже за спровођење свега што је договорено Бриселским споразумoм, те да му је, како је рекао, димензија Заједнице српских општина јасна и блиска.

Жерар Ларше је рекао да је ситуација на КиМ могла да буде веома драматична, али да је сада разрешена и даје свима донела олакшање.

Ларше је, иначе, први председник Сената Француске који је посетио Србију.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником парламента Владимиром Орлићем Ларше је рекао да је са колегом разговарао и о рату у Украјини.

"Подсетили смо у којој мери су важни суверенитет и интегритет независних земаља и са задовољством смо установили и подсетили се да је Србија гласали на истој страни као и Француска у УН по овом питању", рекао је Ларше и додао да је важно да се не заборави да пут ка миру води кроз поштовање интегритета и суверенитета независних земаља.

Орлић је захвалио Ларшеу на томе што је рекао да је неопходна пуна примена свих договора и споразума када је реч о дијалогу са Приштином, те да је неопходно формирање Заједнице српских општина без икаквих изговора.

"Разговарали смо и о терору са којима се суочавају Срби са КиМ сваког дана, као и о томе да ЗСО чекамо 10 година", рекао је Орлић.

"Треба усвојити вредности ЕУ" 

Ларше је рекао и да је жеља те земља да се Србија учлани у ЕУ, те да пут европских интеграција јесте дуг и да треба усвојити вредности.

Наводећи да је 2019. године француски председник Емануел Макрон посетио Београд, Ларше је рекао да је и данас као и тада присутна разноликост у француском политичком животу, али да све стране и данас као и тада желе такав ниво односа који су успотавили председници Александар Вучић и Макрон.

Он је предложио стратешку сарадњу између две скупштине.

Орлић је рекао да је посета председника Сената Француске јасан доказ континуитета у политичким односима са акцентом на парламентарну сарадњу, али и у односима две државе и народа.

"У данашњем тренутку то су односи који имају интензиван развој, јасну узлазну путању и обликовани су на посебан начин", рекао је Орлић подсетивши на Макронову посету 2019.

Навео је да је ово први долазак председника Сената икада у Скупштину Србије и да сада заједнички пишу историјске странице када је реч о односима две земље.

"Ми смо и данас стратешки партнери и заједно радимо много важних ствари", рекао је Орлић и навео да се очекује да трговинска размена са Француском ове године дође и до две милијарде евра.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво