Читај ми!

Ђукановић: Борићемо се да Косово нема прерогативе државе; Јовановић: Прекинути са политиком уступака

Све је добро док нема рата и док се утакмица игра за зеленим столом, оцењује договор о таблицама постигнут у Бриселу члан Председништва СНС-а Владимир Ђукановић. С друге стране, председник Нове демократске странке Србије Милош Јовановић сматра да је ово само одлагање нечега што је на видику, и да се Србија налази на раскрсници.

Председник Нове демократске странке Србије Милош Јовановић синоћни договор о таблицама постигнут у Бриселу сматра добрим јер је избегнута ескалација јер, како каже, због свеукупне геополитичке ситуације у свету немамо много луксуза да себи допустимо било какве сукобе.

"Очекујем да Вучић објасни шта је договорено у Бриселу, али како разумем, ово је само одлагање нечега што је на видику. Ми смо на раскрсници и сви очекују да се разговара о коначном споразуму. Или ћемо нестати као народ ако га се одрекнемо, или улазимо у борбу за КиМ", каже Јовановић.

Члан Председништва СНС-а Владимир Ђукановић наглашава да је "све добро док нема рата и док се утакмица игра за зеленим столом".

"Тренутно је одложено издавање нових таблица, али КМ таблице остају и нико неће кажњавати и одузимати аутомобиле нашим људима с тим таблицама. Ово је Курти могао да прихвати и за викенд, али је очигледно неко морао да му заврне уво", објашњава Ђукановић.

Посланик СНС-а каже да смо ми спремни да разговарамо о свему, али да се знају црвене линије.

"Косово не може да буде независна држава и не може у УН. Курти је кроз ову тему желео да наметне нешто чиме би се хвалио, али ово јесте затишје пред буру. Од Куртија можемо да очекујемо свашта. Сви даљи преговори са наше стране условљени су оснивањем ЗСО", наглашава Ђукановић.

Милош Јовановић, међутим, каже да не треба дизати у небеса ни ЗСО јер, како каже, она треба да функционише у уставноправном поретку који ми не би требало да признајемо.

"И председник Вучић је у више наврата рекао да са Западом нема договора када је реч о КиМ. Ако хоћемо да се боримо за КиМ, морамо да прекинемо са политиком уступака, проблем је што у ЕУ немамо ни партнере ни пријатеље када је у питању КиМ", рекао је Јовановић.

Члан Председништва СНС-а Владимир Ђукановић подсећа да је, од када је ова гарнитура на власти, 25 држава повукло признање Косова као независне државе.

"Борићемо се да Косово нема било какве прерогативе државе. Нормализација односа за мене значи да људи нормално раде, да се нормално крећу а не да нас терају да признамо сецесију Косова. Наш једини начин да реинтегришемо косовске Албанце је да економски јачамо, да они сами то пожеле", рекао је Ђукановић.

Јовановић је упозорио на то да када преговарамо у Бриселу – ми немамо неутралну страну.

"Имате сецесионистичку Приштину и представнике ЕУ који им чувају леђа. Да би нешто било реално у будућности, ми не можемо да се данас повлачимо и чинимо уступке", рекао је Јовановић.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво