Читај ми!

Касно синоћ постигнут договор у Бриселу; Петковић: Сачували смо мир и KM таблице

После вишесатних преговора у Бриселу, постигнут је договор Београда и Приштине о таблицама. Договорено је да ће Београд престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић: Сачували смо мир, остају КМ таблице. Председник Србије Александар Вучић говориће данас о детаљима договора.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ потврдио је да су Београд и Приштина постигли споразум у вези са таблицама.

"Са радошћу вам саопштавам да су главни преговарачи Београда и Приштине постигли договор о мерама, како би избегли даљу ескалацију и у потпуности се фокусирали на предлог нормализације односа између њих", написао је Борељ на Твитеру.

"Београд ће престати да издаје регистарске таблице са називима косовских градова, а Приштина ће прекинути даље акције у вези са пререгистрацијама возила. Позваћу стране наредних дана да размотре следеће кораке. Захваљујем се специјалном представнику Мирославу Лајчаку на напорном раду", додао је Борељ.

Борељ је саопштио да Београд и Приштина треба у потпуности да се усредсреде, хитно, на предлог за нормализацију односа, који је овог септембра представила ЕУ као посредник, а који су подржале Француска и Немачка.

Борељ у саопштењу достављеном медијима додаје да ће "ЕУ обезбедити да се кључна питања и принципи у вези са нормализацијом обрађују у контексту предлога" и додаје да две стране "разумеју да сви претходни споразуми о дијалогу морају бити спроведени".

Он ће, како је најавио, у наредним данима позвати Београд и Приштину на разговор о наредним корацима у оквиру предлога "са циљем да се представе резултати следеће Специјалне групе за нормализацију са Косовом и следеће ажурирање поглавља 35 за Србију".

"У случају опструкције било које стране, ЕУ као посредник може прекинути процес", поручио је Борељ.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак захвалио је главним преговарачима Београда и Приштине, Петру Петковићу и Беснику Бисљимију, на конструктивности, као и америчкој администрацији на непроцењивој подршци. 

Петковић: Сачували смо мир, остају КМ таблице 

Након постизања договора, Петковић је објаснио да он значи да нема никакве казнене политике Аљбина Куртија према Србима који возе аутомобиле са КМ таблицама, као и да је Курти прихватио све оно што је претходних дана одбијао.

"Овим договором од сутра од осам часова нема никаквих казни од 150 евра које је планирао Аљбин Курти и нема никакве казнене политике у свим осталим фазама које су биле део одлуке Аљбина Куртија у вези са процесом пререгистрације. Овим договором сачували смо мир и успели да сачувамо наш народ на северу КиМ", рекао је Петковић.

Наглашава да је посебно важно што овим договором остају КМ таблице.

"Реч је о таблицама које су законске које легално издаје Република Србија и које ће Срби на северу КиМ моћи да користе. Оне ће и даље бити у употреби као што су биле и до сада", навео је Петковић.

Како је рекао, то између осталог значи да ће сви власници аутомобила који поседују КМ таблице моћи нормално да региструју своја возила и продуже њихово важење.

"Једино где ћемо застати, застаћемо са издавањем потпуно нових КМ таблица и то све до тренутка док се не договоримо и не пронађемо коначно решење по питању таблица. Али ионако за последње три године нове КМ таблице се нису издавале", рекао је Петковић.

"Успели смо да сачувамо мир и стабилност. Успели смо да обезбедимо сигурност за Србе на северу КиМ. Свакако дијалог и разговори се настављају и то је оно што је најважније јер треба да идемо у правцу нормализације односа, пре свега нормализације односа на терену када је реч о нормалном животу и животу свих људи како Срба тако и Албанаца", наводи Петковић.

Петковић наглашава да је најважније то што је из Брисела свим власницима аутомобилима са КМ таблицама поручено да могу мирно да спавају.

"Сачували смо наше КМ таблице", рекао је Петковић и најавио да ће о детаљима договора данас говорити и председник Александар Вучић.

Док се у Бриселу преговарало током јучерашњег дана у више градова на Косову и Метохији одржани су протести. 

У Бриселу се преговарало и у понедељак и то на највишем нивоу, у којима су учествовали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, али тада није постигнут договор. 

Криза на северу КиМ због пререгистрације возила траје од почетка септембра неколико пута је одлаган почетак примене, а косовска полиција почела је првог новембра да уручује и опомене.

Због једностраних потеза Приштине, Срби на северу Космета поднели су оставке на све функције у локалној самоуправи, правосуђу, полицији.  

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво