Читај ми!

Хил о извештају ЕК: Србија постигла напредак, али не и у областима које се тичу Русије

Амбасадор САД у Србији Kристофер Хил је, коментаришући извештај Европске комисије о Србији, оценио да је "чаша полупуна".

"Бирам да кажем да је чаша полупуна, јер је Србија постигла напредак у многим областима, али нажалост не и у областима које се тичу Русије", рекао је Хил одговарајући на питања новинара у Београду, након отварања конференције о безбедности деце.

Хил је рекао да су ово веома тешка времена због тога што је Русија, како је навео, одлучила да изврши инвазију свог суседа.

"То су заиста срамотни тренуци у садашњој историји, али нас је то у овом тренутку, САД и ЕУ, приближило можда више него што смо били блиски дуго времена пре тога тако да сада блиско сарађујемо и са насим партнерима у ЕУ, као и у оквиру НАТО алијансе", рекао је Хил.

Навео је да је процес проширења ЕУ увелико у мислима свих и додао да је и јуче приликом предаје годишњег извештаја Европске комисије о Србији тај процес проширења такође "био свима на уму".

"Нерадо коментаришем ставове ЕУ, али из перспективе САД, ми сада радимо више и тешње сарађујемо са Србијом него икада, а поготово у области безбедности", рекао је Хил и наставио:

"Сви увиђамо да постоје потешкоће због негативног става Русије у погледу енергије и то негативно утиче на енергетску ситуацију у Србији, али рекао бих да је Србија схватила да је потребно да се у том погледу покрене и видели смо очигледан прогрес у Њујорку када се придружила групи од 145 земаља света које су осудиле руску агресију".

Хил је рекао да САД раде и сарађују и са Владом Србије, али да није само одговорност владе већ и сваког грађанина који би, додао је, требало да размишља о томе шта је Русија учинила својој суседној земљи и како на нападе на инфраструктурне објекте одговара нападима на цивилно становништво.

На питање колико то што Србија није увела санкције Русији утиче на судбину дијалога између Београда и Приштине, Хил је рекао да су то два сета проблема.

"То дефинитивно није у директној вези са овим дијалогом, то су две одвојене ствари", рекао је Хил.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво