Читај ми!

Трилатерални састанак Србије, Мађарске и Аустрије о миграцијама

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је након трилатералног састанка Републике Србије, Мађарске и Републике Аустрије на тему ефикасног управљања процесима миграције да Србија никако није одговорна за мигрантску кризу, да је Србија показала да је одговорна, озбиљна, хумана и солидарна земља и да Србија никако неће дозволити да буде паркинг за мигранте, или да се начин живота њених грађана угрози и промени на било који начин. Са шефовима дипломатија Аустрије и Мађарске Александером Шаленбергом и Петером Сијартом, састао се министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Александар Вулин је рекао да су лидери три земље препознали проблеме са којима се суочавамо и "поставили конкретне задатке који су на нама да их спроведемо", саопштио је МУП.

"Србија, Мађарска и Аустрија деле заједнички проблем, деле велику забринутост због мигрантске кризе. Бројеви су готово експлодирали и могу да се пореде чак са почетком кризе из 2015. године. Притисак на наше границе је огроман. Ово није више хуманитарна криза. Овде су у питању криминалне банде које злоупотребљавају тежак положај људи и који крше све међународне прописе. Према кризи се морамо тако и понашати, стриктно поштујући наше законе. Да бисмо заштитили, не само простор наших земаља, већ да бисмо заштитили начин живота наших грађана, морамо деловати заједно, морамо деловати у складу са међународним и домаћим законима, али морамо деловати", истакао је Вулин након трилатералног састанка посвећеном ефикасном решавању проблема мигрантске кризе.

Вулин се захвалио се мађарском и аустријском колеги Сијарту и Карнеру на високом степену разумевања Србије по питању мигрантске кризе, истакавши да је за Србију важно то што земље попут Мађарске и Аустрије разумеју позиције Србије и у њој препознају партнера и савезника.

"Србија не може да буде сама баш као што ни Мађарска и Аустрија не могу да буду саме у овој борби, баш као што ниједна земља не може да буде сама у овој борби. За Србију је од великог значаја што важне и моћне земље какве су Мађарска и Аустрија разумеју наш проблем и у нама препознају савезника и партнера. Србија је сигуран и поуздан партнер, Србија је од почетка мигрантске кризе показала да је веома хумана, веома солидарна, веома организована и да неће дозволити да постане паркинг за мигранте и да се свакодневни начин живота наших грађана мења на било који начин", казао је Вулин.

Министар унутрашњих послова рекао је да државе које су циљ миграната коначно треба да донесу политичку одлуку да ли желе или не желе мигранте, те да ће опасне кријумчарске банде постојати све док се то не деси. Вулин је истакао да није у питању хуманитарна криза, већ борба са криминалом.

"Ово више није хуманитарно питање, ово је питање поштовања закона, ово је питање криминала, политичке воље земаља које су коначна дестинација миграната.

Од 2015. године до данас створене су међународне кријумчарске организације које зарађују огромне профите и они не желе да ово стане. Једини начин да мигрантска криза стане јесте да земље које су циљ миграната, већ једном донесу политичку одлуку да ли их хоће или их неће", истиче Вулин.

Ако их хоће, додаје, онда морају да организују легалан начин да те људе приме и да не траже од других земаља да их примају. "Ако их неће, онда морају да им ставе до знања да је сваки њихов нелегални улазак кривично дело и да не могу да добију било какву визу. Док то не ураде, ми ћемо имати кријумчарске банде које ће зарађивати милијарде и које ће на економским и политичким проблемима бројних земаља зарађивати", истакао је Вулин, поручивши да је изузетно захвалан због одржавања данашњег састанка.

"Веома смо захвални због данашњег састанка, имамо и конкретне договоре и задатке, свако од нас и свако од наших министарстава и ово је добар дан за све оне који сматрају да владавина права и сигурност наших грађана немају алтернативу", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин, након трилатералног састанка Србије, Мађарске и Аустрије.

Селаковић: Србија за партенерску сарадњу са суседима на плану миграција 

Са шефовима дипломатија Аустрије и Мађарске Александером Шаленбергом и Петером Сијартом састао се и министар спољних послова Србије, Никола Селаковић.

Једна од тема састанка била је унапређење сарадње у борби против ирегуларних миграција, саопштило је Министарство спољних послова.

Селаковић је подсетио да Србија у континуитету добија од ЕУ похвале за одговорно и конструктивно деловање на решавању овог проблема.

Нагласио је да је Србија отворена за партнерску сарадњу са суседима на плану миграција и миграционих политика како би се допринело решавању заједничких изазова, као што су кријумчарење миграната, развој легалних путева за миграције и ефикасна примена споразума и аранжмана о реадмисији.

Србија ће, према његовим речима, као земља на транзитној рути, наставити да обезбеђује адекватне прихватне центре за смештај миграната, као и храну и здравствену негу за све мигранте на нашој територији, у складу са највишим стандардима међународног хуманитарног права.

Министри су размотрили конкретне могућности интензивирања сарадње у заштити и контроли граница.

Србија ће, према речима министра Селаковића, до краја године значајно ускладити своју визну политику са визном политиком ЕУ, како не бисмо били коришћени као улазна земља за илегалне миграције, а већ у овом тренутку разматрају се додатне мере за превенцију, односно спречавање уласка лица из трећих земаља код којих постоји опасност од илегалних миграција.

О енергетској безбедности 

Министри су на састанку, такође, велику пажњу посветили питању енергетске безбедности.

Селаковић је саговорнике упознао са напорима које Србија чини на плану диверсификације снабдевања енергентима.

Истакао је да је забрињавајуће и непријатељски неизузимање једино Србије, на иницијативу Хрватске, из санкција ЕУ на увоз руске нафте преко нафтовода Јанаф, као и коришћење енергената у политичке сврхе, каже се у саопштењу.

Шеф српске дипломатије је, и овом приликом, колегама из Мађарске и Аустрије захвалио због подршке Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, али и изразио задовољство због континуираног јачања економске сарадње наше три земље.

Министри су разменили мишљења о ситуацији у региону западног Балкана.

Селаковић се осврнуо и на иницијативу Приштине за чланство такозваног Косова у Савету Европе, чему се Србија оштро противи, објаснивши да би разматрање захтева ентитета са нерешеним статусом довело до нових политичких подела у Савету Европе у тренутку када је кључно да се обезбеди стабилност и кредибилитет те организације, закључује се у саопштењу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво