Читај ми!

Пријем поводом Дана немачког јединства у Ботаничкој башти

Поводом Дана немачког јединства, у Ботаничкој башти у Београду, Амбасада Немачке организовала је пријем, а домаћин амбасадорка Анке Конрад поручила је да је Немачка захвална свим партнерима широм света што су им пружили руку помирења после два разорна рата и патње милиона људи.

"Захвални смо што су некадашњи непријатељи постали партнери и блиски пријатељи", казала је Анке Конрад обраћајући се на пријему којем су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри у Влади Јадранка Јоксимовић, Маја Гојковић, Ненад Поповић, саветница председника Републике Сузана Васиљевић. 

Анке Конрад каже да се рука пријатељства није подразумевала и додала да се поверење које је поверено уједињеној Немачкој поштује у тој земљи, као и да ће га заслуживати сваког дана.

Амбасадорка је навела да Дан немачког јединства није изгубио на својој актуелности чак ни 32 године након догађаја везаних за поновно уједињење две немачке државе које су 28 година биле раздвојене зидом.

Конрад је казала да за њу као источну Немицу, уједињење две Немачке значи слободу и то не само слободу да путује где хоће и купи шта жели, већ на првом месту слободу да стекне своју слику о свету уместо да понавља наметнуту вољу, да се индуивидуално развија, уместо да је неко укалупи.

"Укратко слобода да сама организујем свој живот", казала је Конрад и указала на то да су и данас у свету многи храбри људи изашли на улице да се боре за слободу, попут оних који протестују против рата у Украјини, али и у Ирану, где недељама излазе на улице залажући се за женска права.

Мото "Растимо заједно" 

Како наводи, ове године се Дан немачког јединства обележава у тренутку док се води рат који прети миру у Европи и којим Русија подрива територијални интегритет и суверенитет Украјине.

"Имамо исти став као Србија, не признајемо лажне референдуме. Немачка је солидарна са Украјином и њеним народом", казала је амбасадорка.

Према њеним речима, ове године национални дан Немачке се одржава под мотоом "Растимо заједно" који значи заједнички раст две Немачке, али одражава и билатералне односе Србије и Немачке, који су последњих година доживели замах.

Како наводи, сарадња обухвата политички дијалог, економску сарадњу, научну размену, полицијску сарадњу, културна дешавања.

У билатералне планове и пројекте укључене су многе организације и институције, казала је Конрад и посебно истакла снажно заступљену немачку привреду у Србији.

Пријему су присуствовали и председник СПС-а Ивица Дачић, народни посланици Небојша Зеленовић, Павле Грбовић, Борко Стефановић, Добрица Веселиновић, представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор САД Кристофер Хил, и личности из јавног живота, међу којима и селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић. 

Дан немачког јединства национални је празник Немачке, који се прославља 3. октобра, а њиме се обележава уједињење Немачке 1990. године и прославља се као национални празник од 1990. године, када је уједињење формално завршено.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво