Ана Брнабић се састала са премијером Јапана Фумиом Кишидом

Другог дана посете Јапану, премијерка Србије Ана Брнабић састала се са премијером те земље Фумиом Кишидом. Истакла је да је имала важне разговоре у Токију и да се нада да ће они допринети даљем развоју сарадње две земље, те пренела да је и у разговорима у Јапану у фокусу било питање Украјине и става Србије према том питању.

Ана Брнабић је поручила да је имала добар састанак са јапанским премијером Фумиом Кишидом, те да ће Србија да настави да гради политичке и економске везе са Јапаном.

"Искористићемо разговоре да даље градимо наше политичке и економске везе са Јапаном. Куриозетет на овим политичким састанцима, па и са премијером, је да некада делује као и да нисмо одлазили из Европе. Тема Украјине је толико присутна на састанцима и позиција и положај Србије према том питању, то јест да ли ћемо уводити санкције или не, како нисмо још", рекла је Брнабићева после разговора у Токију са премијером Јапана Фумиом Кишидом.

Истакла је да су састанци у Јапану били добра прилика да још једном образложи принципијелну позицију Србије и додала да ће то бити корисно, јер је Јапан земља где и долазак инвеститора умногоме зависи од тога каква је препорука њихове владе - да ли да инвестирају или не, да ли смо стабилна земља или не.

"Било је корисно видети се са премијером Јапана и образложити нашу позицију. И јутрос на радном доручку са представницима парламентарне лиге пријатељства Јапана и Србије, такође сам имала прилике да говорим о овим стварима, образложим принципијелну и јасну позицију Србије, што ће, надам се, допринети да се наша позиција боље разуме, да нема никакве негативне ефекте на додатне инвестиције Јапана у Србију", казала је она.

Рекла је да се враћа у Србију са доста оптимизма да ћемо имати добре вести с тим у вези пред нама, ако не у овој, свакако у идућој години.

"Украјина у фокусу разговора" 

Указала је да је разговорима у Јапану у фокусу било питање Украјине и става Србије према том питању.

"Јапанска политика је доста другачија од оне у Европи и другим крајевима света. Не врше притисак, али су заинтересовани да чују каква је наша позиција, због чега нисмо увели санкције, како се наша позиција поклапа са њиховом, а она је у суштини иста. Ни ми нисмо неутрални по том питању", каже премијерка. 

Истиче да је наша позиција јасна: придружили смо се резолуцијама УН и декларацијама ЕУ, осудили агресију и Министарство спољних послова је јасно рекло да нећемо признати резултате референдума.

"Наша позиција је јасна, придружили смо се резолуцијама УН и декларацијама ЕУ, осудили агресију. Наше Министарство спољних послова је јасно рекло да нећемо признати резултате референдума. Једина разлика је у томе што ми нисмо и не желимо да уведемо санкције Русији. Имамо за то добре образложене разлоге. Било је добро да се то објасни", истакла је она.

"Србија ће наставити да улаже у односе са Јапаном"

Поручила је да ће Србија дати све од себе да даље гаји и улаже у односе са Јапаном, јер су они битни политички и економски.

На почетку састанка, јапански премијер Фумио Кишида захвалио је Ани Брнабић на доласку на државну сахрану бившег председника Владе Шинза Абеа.

Кишида је подсетио на то да је јуче обележено 140 година дипломатских односа Србије и Јапана, као и на посету Абеа Србији 2018. године после које је повећан број јапанских инвестиција.

Премијерка је поручила да је почаствована што је имала прилику да присуствује државној сахрани лидера који је био велики пријатељ Србије.

Он је захвалио на доласку на државну сахрану бившег председника Владе Шинза Абеа и подсетио да је јуче обележено 140 година дипломатских односа Србије и Јапана.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво